Akár 206 Gb/s sebességre is képes lesz a 6G hálózat

6g-logo-cover

Őrületes sebességre lesz képes a 10 éven belül érkező 6G hálózat, amit most még fel sem tudjuk fogni, hogy mi mindenre fogunk használni.

crypto50

Annak ellenére, hogy a felhasználók többsége még az 5G-t sem használja, most befutottak a legfrissebb hírek a 6G-vel kapcsolatban is. Valószínűleg sokakban megfordult már az a kérdés, hogy mégis mire tudjuk majd használni az 5G vagy 6G hálózatok hatalmas sebességét, de erre még átlagfelhasználóként nem igazán tudunk értelmes választ adni. Az biztos, hogy a cégeknek jól jön egy olyan hálózat mi ilyen gyors, de a felhasználók többsége még nem használja ki. Itt pedig ugye nem arra kell gondolni, hogy egy 4K videót gyorsabban tölt be a telefonunk mint korábban. Valószínűleg évek múlva mikor már sokan használjuk ki a web3 adta lehetőségeket, mint például a metaverzum, na majd akkor fogjuk érezni a 4G és 5G közti különbséget.

Na, de visszatérve a 6G-re egy kínai állami projekt keretein belül a Fudan Egyetemnek az a China Mobile-nak sikerült elérnie a 206,25 Gbps vezeték nélküli sebességet. Amiről kijelenthetjük, hogy a mobiliparban ez jelenleg egy elképzelhetetlen sebességnek tűnik. A Purple Mountain által kiadott közleményben kiemelték, hogy ez a sebesség világrekordot jelent a terahertzes frekvenciasávban (vagyis 300 GHz és 3 THz között). A 6G bevezetésével kapcsolatban még elég homályosak a részletek. A világ vezető hálózat építő cégei, a Huawei és az Ericsson más-más időpontban várja a 6G bevezetését. A Huawei szerint 2027-ben kerülhetnek piacra az első 6G modulok, míg az Ericsson 2030-ra tippel a 6G-t illetően. Jelenleg az lassítja a legjobban a fejlesztéseket, hogy még nem állapodott meg a világ a műszaki szabvánnyal kapcsolatos részletekről és a frekvenciával sem.