Akár százszorosára is növekedhet a vámeljárások száma

mpl

A korábban megjelent hírek és információk alapján július 1-től megszűnik az áfa és vámmentesség az Európai Unión kívül érkező termékek esetén. Ennek következményeképpen a vámeljárások száma akár százsorosára is nőhet napi szinten.

INLOCK

Július 1-től megszűnik a 22 eurónál kisebb értékkel rendelkező áruk és termékek áfamentessége. Ez annyit jelent, hogy vámeljárásban vesznek részt az érkező áruk, ami után majd áfát kell fizetniük a fogyasztóknak.

Az új szabályozásra azért volt szükség, mert az online kereskedelem jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban erre még pluszban jött a Covid okozta pandémiás helyzet, ami tovább növelte az e-kereskedelmet. Azonban a jelenlegi „hiányos” szabályozások jelentős hatással voltak a tagállami költségvetésekre azokban az esetekben, amikor az Unión kívülről érkeztek a megrendelt termékek. Ezáltal jelentős előnyhöz juttatva a kinti kereskedőket.

Az új szabályozás szerint az év közepétől a harmadik országból tehát az Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül az értékétől.

A kintről érkező termékek legnagyobb részét a Magyar Posta kezeli. Ez komoly terhet és többletmunkát fog róni az elkövetkező időszakban. Természetesen a Posta már készül jó ideje a változásokra. Ennek megfelelően több beruházást és informatikai fejlesztést hajtottak végre, hogy az életbe lépő új szabályozásnak eleget tudjanak tenni és az átállás zökkenőmentes legyen.

Az MP hivatalos oldalán található információk alapján:

Vámkezelési díjak magánszemélyek részére:

posta

A gyors, hatékony és gördülékeny ügyintézés alapfeltétele lesz, hogy az email cím és telefonszám is rendelkezésre álljon ezáltal megkönnyítve a vámeljárás folyamatát – áll a posta közleményében.

 

forrás: posta.hu