Android rendszer nélkül jöhet a Huawei P40 széria

Az IFA kiállításon Richard Yu a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője is jelen volt és adott több interjút, természetesen kérdezték a cég jövőjéről és a HarmonyOS-ről is.


Egyelőre még nem veti be a Huawei a saját operációs rendszerét, a szeptember 19-én debütáló Mate 30 mobilok Androiddal fognak jönni, de úgy fest, hogy a Google szolgáltatásai nélkül. Nehéz lenne megmondani ez a mindennapokban mennyire jelent majd problémát a felhasználóknak, az biztos, hogy több olyan alkalmazás is lesz, amiket nem lehet majd használni. Az elemzők szerint globális szinten legalább 30 százalékos visszaesésre számíthat a Huawei az elkövetkezendő hónapokban telefoneladás terén.

“A Huawei jó partnerkapcsolatot ápol a Google-lel, de az USA kormányzata feltett minket az Entity-List-re, ami megtiltja, hogy a Google mobilos szolgáltatásait használjuk a jövőbeni telefonjainkon. Amennyiben ez nem változik, jön a saját rendszerünk és ökoszisztémánk, a HarmonyOS Mobile Services. A Harmony OS készen áll a mobilos használatra, de úgy döntöttünk, hogy egyelőre nem vetjük be, és várunk, hogy az USA kormányzata lehetővé tegye az Androidhoz való hozzáférésünket. De ha továbbra sem férhetünk hozzá a Google mobilos szolgáltatásaihoz az új telefonjaink esetében, akkor használni fogjuk a Harmony OS-t.” – mondta Richard Yu.

A Huawei tehát kivár, bár korábban jöttek olyan hírek is, hogy a rendszer telefonokra még nem teljesen készült el, valószínű soha nem fogjuk megtudni, mi az igazság. Yu nyilatkozata szerint csak akkor vetik be a HarmonyOS-t, ha a jövőben továbbra sem férhetnek hozzá a GMS-hez (Google Mobile Services). Úgy tűnik erre szükség is lesz, mivel Trump legutóbbi kijelentésében arra utalt, hogy nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a kínaiakkal.

A Huawei fogyasztói üzletágának vezetője azt is elárulta, hogy a Huawei P40 sorozat tagjai lehetnek az első készülékek, amik a nemzetközi piacra a HarmonyOS-sel érkezhetnek, a bemutató pedig márciusra várható. Addig még sok a munka, több Google applikációt ki kell váltani saját alkalmazásokkal, a Google Play-re állítólag már van megfelelő alternatíva, a Google Maps helyett pedig jön a Map Kit