Ellenfelet állítana a Google Maps-nak a Huawei

A Huawei hivatalosan még mindig nem használhatja a Google szolgáltatásait, mivel a kínai cég az USA Kereskedelmi Minisztériumának döntésére vár, amiben értesítik, hogy folytathatja a közös munkát az amerikai vállalatokkal.

A májusi szankciókat követően röppent fel a hír, hogy készül a Huawei saját rendszere, a HarmonyOS (Kínában Hongmeng), amit a fejlesztői konferencián az előző hétvégén már be is mutattak. Ebben a bizonytalan helyzetben érthető, hogy a Huawei próbál minél előbb kikerülni a Google arányékából, ennek első lépése a saját rendszer megalkotása volt. Az Andoridhoz viszont kapcsolódik több olyan szolgáltatás is, amiket jelenleg nem használhat mobiljain a Huawei. Úgy tudni a Google Play-re már van alternatívájuk, egy saját alkalmazásbolt és a Google Maps-t is kiváltanák a Map Kit-tel. A Huawei most hivatalosan megerősítette, hogy saját térkép szolgáltatáson dolgoznak. Richard Yu a fogyasztói üzletág vezetője pedig el is árult néhány részletet a Map Kit várható funkcióiról és működéséről.

Nem a felhasználókat céloznák meg, hanem a fejlesztőket, akik beépíthetik majd a saját alkalmazásukba. A rendszer több helyi térkép szolgáltatással is összekapcsolódik, első körben 40 nyelven és 150 országban lesz elérhető. A műholdak mellett, több mint 160 országban a távközlési bázisállomásokat is használja a helymeghatározáshoz, ennek előnye, hogy sokkal pontosabb pozíciót kapunk és nem olyan energiaigényes a dolog, mint a műholdakkal való kommunikáció. A Map Kit-ben is látni fogjuk a valós idejű forgalmi információkat, és a Google Maps új funkciója, az AR útbaigazítás is rendelkezésünkre áll majd. A GSMarena szerint az orosz Yandex és a Booking Holdings máris érdeklődik a Huawei közelgő, új szolgáltatása iránt.

Valamikor októberben fogják bemutatni hivatalosan a Map Kit-et, akkor valószínű minden apró részletre fény derül.