Az Apple legújabb biztonsági funkciója megakadályozza a GrayKey hackelést

írta: odinsann

Mindenki szereti ha biztonságban vannak a mobilján tárolt adatai, az Apple is tisztában van ezzel és most úgy tűnik befellegzett a GrayKey-nek.


A GrayKey egy olyan eszköz, amit Lightning csatlakozón keresztül csatlakoztatva egy adott iPhone-hoz az képes feltörni annak jelkódját és így hozzáférhetőek lesznek a rajta tárolt adatok. Még 2016-ban a San Bernardinó-ban elkövetett terrortámadás után fejlesztette ki a GayKey-t a Grayshift nevű cég mikor az Apple nem volt hajlandó feltörni az egyik terrorista iPhone-ját, hogy az FBI megszerezze a rajta tárolt adatokat.

Működési elve nagyon egyszerű, a CD tok alapterületű és körülbelül 5 cm magasságú doboz két Lightning kábel egyikére (vagy mindkettőre) csatlakoztatunk egy iPhone-t és ott hagyjuk amíg a kis led fény zöldre vált a kábel felett. A feltörés időtartama a jelkód függvényében változó lehet, vagyis percek alatt is végezet egy készülékkel, de akár egy nap is eltelhet. Majd végül a telefon kijelzőjén jelenik meg a feltört kód.

Az Apple legújabb biztonsági frissítése mely az iOS 11.4.1 és az iOS 12 fejlesztői bétájában elérhető, már megoldja a problémát a fentiekre. Működési elve pedig azon alapul, hogy a telefon lezárja a Lightning csatlakozót, ha a készüléket egy órája nem oldotta fel senki. Ha több mint egy óra eltelt, akkor a Lightning port blokkolja az adatok hozzáférését és csak a töltést engedélyezi.

Annak ellenére, hogy a GrayKey használatát egyik bűnüldöző szerv sem ismeri el, az Apple nyilatkozott a frissítéssel kapcsolatban és elmondták, hogy nem szeretnék akadályozni a bűnüldözést, csak az ügyfelei adatait védnék meg.

forrás: gsmarena