Banki adatokra pályázó telefonos csalók bukkantak fel

Talán az egyik legegyszerűbb technika a banki adatok megszerzésére, ha magától a tulajdonostól kérjük el őket – ezzel a módszerrel próbálkoznak most csalók az OTP-s ügyfeleknél. 

INLOCK

A banki adatainkra különösen vigyáznunk kell, számtalan olyan malware és adathalász program van, amik kimondottan ezekre vadásznak, de vannak jóval egyszerűbb stratégiák is a megszerzésükre.

Egy banda viszonylag egyszerű, de mégis jól kigondolt tervvel próbálkozik az elmúlt időszakban az OTP-s ügyfeleknél. A bank ügyintézőjeként bemutatkozva telefonon veszik fel a gyanútlan áldozatokkal a kapcsolatot és egy olyan mesét adnak be, hogy kétes tranzakciókat észleltek az érintett számláján. A kitalált történtet szerint valaki épp most próbál meg leemelni egy bizonyos összeget az ügyfél számlájáról, ezért a számla és a kártya letiltásához szükséges bekérni a kártya adatait, ide értve a kártyaszámot, a rajta található nevet és a CVC kódot.

Aki egy kicsit is jártas a témában valószínűleg tudja, hogy csak úgy senki nem tud leemelni pénz a számlánkról maximum, ha megszerezte a bankkártyánkat és tudja a hozzá szükséges PIN kódot. A másik módszer pedig az, ha a kártyán lévő adatokhoz jutnak hozzá a csalók.

A banda mindenre gondolt, a telefonbeszélgetés során a háttrében olyan hangokat lehet hallani, mintha egy valódi telecenterből hívnának bennünket sőt, még egymás között is átirányítják a hívást, hogy minél inkább azt a látszatot keltsék, hogy tényleg OTP-s ügyintézőkkel beszélünk. Fontos megjegyezni, hogy a banki ügyintézők ilyen adatokat soha nem kérnek az ügyfelektől!

Egy kis ingyen Bitcoin jöhet?

Az ilyen hívásokat nem szabad komolyan venni, ezeket az adatokat pedig semmiképp ne adjuk meg senkinek.