Bemutatóvideón a Microsoft új operációs rendszere a Windows 10X

A Microsoft még 2019-ben jelentette be, hogy egy új operációs rendszeren dolgoznak, ami Windows 10X néven fog megjelenni és első sorban több-képernyős eszközökhöz készül.

Azóta eltelt jó néhány hónap és elég sok minden változott a Windows 10X körül, tavaly irányt váltott a cég és elmondták, hogy főként olyan Laptopokhoz tervezik az új verziót, amik mellé Windows-t is szeretnének adni a gyártók. Még a bejelentés előtt a rendszer egy közel végleges változata kiszivárgott, ez már lehetővé tette, hogy a kicsit hozzáértő felhasználók telepítsék és futtassák azt, a Microsoftnak tehát nem igazán sikerült titokban tartani a dolgot. Már a képekből leszűrhető, hogy egy lecsupaszított Windows 10-ről van szó, de a kezelőfelületet elég rendesen átszabták, ami többek szerint a Chrome OS-re hasonlít a leginkább.

Most a Windows Central közzétett egy közel kilenc perces videót, amin elég részletesen bemutatják a Windows 10X kezelőfelületét. Aki ismeri a Chrome OS-t valószínűleg látja a hasonlóságot, de egyesek szerint az iPadOS-re is eléggé hasonlít a rendszer. A tálca átalakult, a rajta lévő ikonok középre kerültek, az asztalról pedig eltüntették az ikonokat. Az értesítési központ teljesen átalakult, a fájlkezelőt pedig amennyire csak lehet leegyszerűsítették.

Ez a rendszer nem a Windows következő verziója, hanem teljesen különálló változat, ami inkább olcsóbb laptopokhoz készül, amiket főként internetezésre vagy valamilyen egyszerűbb munkára használnak. A forrás szerint a Windows 10X egyelőre nem támogatja a korábbi Windows alkalmazásokat, csak olyanokat lehet rá telepíteni, amik a Microsoft Store-ból is letölthetők vagy böngészőből lehet telepíteni őket.

A pontos megjelenéssel kapcsolatban nincs információ, de egyes források szerint a Windows 10X még ebben az évben elérhetővé válik.