COVID-19 és az 5G – összeesküvés-elméletek a közösségi médiában

A telefonok sugárzásától való félelmek a század eleji vezeték nélküli technológia korai bevezetésére nyúlnak vissza. Amikor a szolgáltatók bejelentették a következő generációs (5G) mobil technológiát, pánik támadt a lehetséges egészségügyi kockázatok miatt, de a koronavírus-járvány rátett egy lapáttal az új technológiával kapcsolatos félelmek felerősítésére.

Két zavaros, ismeretlen entitás – egy új vírus és egy új technológia – konvergenciája új mítoszt teremtett. Már eleve bizalmatlanság volt a technológiával szemben, és ahogy a COVID-19 megjelent, a közösségi média felhasználói lassan elkezdték összekapcsolni a kettőt. Néhány hamis állítás szerint az 5G gyengíti az emberek immunrendszerét. Mások szerint a COVID által generált elzárások miatt feltűnés nélkül telepíthetők az 5G tornyok, lehetővé téve a kormányok számára, hogy vezeték nélkül irányítsák a lakosság elméjét. Ilyen, és ehhez hasonló abszurd fikciók láttak napvilágot, amiknek sokan bedőltek, hiszen nem várhatjuk el a lakosság egészétől, hogy megfelelő technológiai ismerettel rendelkezzen. Az 5G összeesküvés a mobil tornyok lassú terjedését eredményezte szerte a világon. A távközlési dolgozókat verbális bántalmazásnak vetették alá azok, akik bűnösnek tekintették őket az 5G terjedésében.

Az ausztrál Broadcasting Corporation vizsgálta az 5G összeesküvést, és egy január 19-én közzétett tweetre vezette vissza. Egy héttel később az Infowars hírhedt jobboldali összeesküvési csatorna nagyobb teret adott a hamis állításoknak, majd április 1-én Woody Harrelson (színész) egy videót tett közzé több mint 2 millió Instagram-követőjének, amelyen egy kommunikációs torony lángol, és azt állítja, hogy a kínai állampolgárok “5G antennákat telepítenek” – nem nehéz kitalálni, hogy Harrelson-t átverték. A videó a 2019- es hongkongi tüntetésekről készült, semmi köze nem volt az 5G-hez. Az olyan hírességek, mint Harrelson, szuper terjesztőkké váltak, akik az 5G félretájékoztatás különböző formáit osztották meg saját közösségi oldalukon, ezzel hatalmas közönséget elérve. Április 4-én a rapper, Wiz Khalifa megosztott egy tweetet, amelyben egyszerűen csak a következő kérdést tette fel 36 millió követőnek: “Corona? 5G? Or both?” – “Corona? 5G? Vagy mindkettő?” – . Ezt követően április 6-án a Facebook és a YouTube megkezdte az 5G-vel és a COVID-19-el kapcsolatos téves információk eltávolítását, de a mítoszok már februárban elkezdtek terjedni. A közösségi oldalak “kissé lassúak” voltak a megtévesztő bejegyzések kezelésében. Túl késő volt.

A Facebook szóvivője szerint a vállalat körülbelül 7 millió bejegyzést távolított el, és 98 milliót félrevezetőnek minősített a járvány kezdete óta, majd reflektáltak, miszerint ha olyan embereket és szervezeteket követek vagy kedvelek, akik megosztják a félretájékoztatást, akkor nem csak meg fogom nézni, hanem keresés nélkül eljut hozzám, és nagyobb valószínűséggel el is hiszem azt. Tehát mindenki legyen körültekintő.

Véleményem szerint a felhasználók oktatásában rejlik a megoldás. Több időt kell töltenünk azzal, hogy megmutatjuk az embereknek, miként tudják felmérni az online látott/olvasott dolgok valódiságát. Etikai és társadalmi felelősség a félretájékoztatás kezelése, de a közösségi médiát sajnos nagymértékben lendíti előre a nem valós tartalmak publikálása, hiszen a csapdába ejtett felhasználók foglalkoznak a bejegyzésekkel, mert megosztják, kommentelik, kedvelik azokat, így a későbbiekben is visszatérnek ezen tartalmakhoz, amik egy öngerjesztő folyamat révén másból is reakciót váltanak ki. A probléma általában az, hogy az embereknek nincsenek alapvető ismereteik az adott témában vagy képzettségük ahhoz, hogy tudják, mire kell figyelni, valamint nincs motivációjuk az igazság keresésére.

A hazugságok mindig gyorsabban és tovább terjednek, mint az igazság. Gondolkozzunk el a megoldáson.

MEGOSZTÁS
PR cikkekkel, linképítéssel kapcsolatban keress az info@gsmring.hu e-mail címen.