Egy igazi varázspálca jár a Samsung új csúcsmobiljai mellé

A Samsung bemutatta a világ első EUV technológiával készült rendszerchippel ellátott mobiljait, a Note 10 és Note 10 Plust. Manapság már semmi nem tud titokban maradni, így túl nagy meglepetést nem okozott a gyártó, a dizájnról már hetek óta csak jönnek a képek és a specifikációk is ismertek voltak. Persze azért eddig ismeretlen újításokat is hozott a Note 10 széria, főleg az S Pen, aminek tudása jó pár hasznos, kényelmi funkcióval bővült.


A méretbeli eltérést eltekintve, külsőre nem igazán van különbség a két modell között. A Galaxy S10 Plus anno két darab előlapi kamerát kapott, így a kameralyuk meglehetősen nagy lett a Note 10 mobiloknál, a 10 megapixeles kamerát körülölelő gyűrű méretét csökkentették, illetve mindkét eszköz csak egy darab előlapi modullal rendelkezik. Itt már nem a képernyő rezegtetéses, piezoelektronikus módszert használ a gyártó, hanem egy apró hangszórót vetettek be, ami a hajszálvékony felső káván található.

A túloldalon is van változás, a hátlapi egységek a Samsungnál eddig csak a középkategóriás telefonok esetében kaptak függőleges kialakítást. A Note 9 két hátlapi modullal jött, de valószínű a három szenzor már nem fért volna el így egymás mellett az S Pen és az akkumulátor miatt, így áthelyezték őket a bal felső sarokba. A Note 10 Plusnak van egy negyedik kamerája is, ez egy ToF szenzor, továbbá egy pulzusérzékelő is van rajta. Ezt leszámítva a kamerák terén minden ugyanaz, a főmodul 12 megapixeles, változtatható (f/1.5 vagy 2.4) rekeszértékkel, mellé jön még egy 16 megapixeles széles látószögű szenzor 123 fokos betekintési szöggel, illetve egy 12 megapixeles telefotó, f/2.1-es rekesszel és IOS-el. Voltak olyan pletykák, hogy fizikai gombok nélkül érkezhet a Note 10 széria, ennek még nem jött el az ideje, de talán az elkövetkezendő években erre is sor kerül majd. Változás viszont, hogy a hangerőt szabályzó és a bekapcsoló gomb is a bal oldalon van, utóbbival tudjuk előhívni a Bixby-t, de bármely más alkalmazást is beállíthatunk helyette. galaxy_note_10_plus_árAmit a külsővel kapcsolatban még érdemes kiemelni, hogy az ujjlenyomat olvasó már a megjelenítőbe került, ez mondjuk az A80 és az S10 mobilok után már nem mondható nagy újdonságnak, de az előző generációhoz képest változás. A Note 10 kijelzője 6,3 hüvelykes Dynamic AMOLED panel, 1080 x 2280 pixel felbontással, a Note 10 Plus már 6,8 inches képátlót kapott 1440 x 3040 pixel felbontással. Képernyő/test arányban is van egy minimális különbség, a nagyobb modellnél ez 90,7 százalék, a kisebbnél 90,5. A mobilok védelméről elöl-hátul Gorilla Glass 6 gondoskodik, és adott az IP68 védettség is.galaxy_note_10_sajtofotok_coverA motorháztető alatt már az új Exynos 9825 lapka dolgozik, modelltől függően eltérő memória kombinációval. A Note 10 itthon 8 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel kerül forgalomba, a nagytesó pedig 12 GB belső memóriával és 256 vagy 512 GB-os háttértárral. A Plus-t microSD-vel tudjuk bővíteni, a standard modellnél ez valami oknál fogva nem opció. Az extra tárhely viszont a dual SIM funkció kárára megy. A méretbeli eltérésből adódóan az akkumulátor kapacitása sem egyezik, sőt a töltés sebességében is van különbség. A kisebb Note, 3500 milliamperórás teleppel rendelkezik, ami mellé 25 wattos vezetékes és 12 wattos vezeték nélküli gyorstöltés jár. A Note 10 Plus-nál már 4300 milliamperórás az akkumulátor kapacitása, 45 wattos vezetékes gyorstöltést tud, de ehhez az adaptert külön kell megvásárolni. A vezeték nélküli gyorsöltés 15 wattos, fontos kiemelni, hogy a Galaxy S10 széria csak vezetékesből kapott 15 wattot, tehát érezhető a fejlődés. Lent az USB Type C port mellől eltűnt a jack kimenet, aminek valószínűleg sokan nem fognak örülni, ráadásul a dobozban külön átalakítót sem kapunk.
A_Note_10_es_az_s_pen_ujdonsagaiAz S Pen repertoárja jó néhány hasznos trükkel bővült, közülük főként a gesztusvezérlést érdemes kiemelni. Kamerához továbbra is használható önkioldóként, mellette pedig a rajta lévő gombot lenyomva, oldalra vagy függőlegesen legyintve a kamera applikációban lehet vele navigálni is. A telefon felismeri a kézírást és tudja digitalizálni, persze ha valaki nagyon csúnyán ír akkor nem tud vele mit kezdeni. A Samsung Notes-nál mostantól bármely futó alkalmazásra tudunk jegyzetelni, közben pedig az eszköz rögzíti a képernyőn látottakat, az előlapi kamera képét és a mikrofonon hallottakat. Az S Pen több applikációban is működik gesztusvezérléssel, akár külsős appokban is, és több korábbi funkció is megmaradt.

A korábbi pletykák igazak voltak, valóban valamivel olcsóbban nyitott a Note 10 széria. Egész pontosan 949 eurót, azaz 309 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek érte Európában, DE nálunk valamivel drágább lesz. Az alapmodell ára itthon 330 ezer forint, aki pedig az 512 GB-os Note 10 Plusra pályázik, 415 ezres árcédulával kalkuláljon. Az előrendelés már él, az értékesítés augusztus 23-tól kezdődik és beszámolják a jelenleg használt mobilod, plusz adnak 30 ezer forint kedvezményt is.

képek: Samsung