Bemutatkozott a Samsung legújabb csúcslapkája, az Exynos 9825

Az eddig hallott pletykák beigazolódtak, idén valóban eltérő rendszerchippel érkezik a Note és a Galaxy S sorozat. Hasonlóról már évek óta lehetett hallani, de csak most lépte meg a dolgot a Samsung.


Néhány órával a Note 10 széria bemutatója előtt leleplezték az új Exynos 9825 SoC-t, ami a Galaxy S10 mobilokban lévő Exynos 9820 egy picit módosított, ráncfelvarrott változatának tekinthető. Mivel az előző generáció “csak” 8 nanométeres gyártástechnológiával készült, így a 9825 lett a Samsung első 7 nanométeres node-on gyártott lapkája. Itt még nem ér véget a titulusok sora, mivel az Exynos 9825 lett a világ első EUV litográfiával készült rendszerchipje is. Az Extreme Ultraviolet Lithography-ról (EUV) egy korábbi cikkünkben részletesebben is olvashatsz.

A háromklaszteres elrendezés mellett több paraméter is változatlan, így az Exynos 9825 inkább félgenerációs frissítésnek tudható be. A hivatalos közlemény szerint az új chip javítja a játékélményt és a grafikai teljesítményt, mindezt energiatakarékos kivitelben. A továbbfejlesztett SoC inkább a hatékonyság javítására van kihegyezve, nem a referenciaértékek növelésére. Maradt tehát a két magasabb órajelű M4 mag, ami mellé két Cortex-A75 és négy darab Cortex-A55 mag társul. A gyártó nem közölt semmit az órajelekről, valószínűleg nem is változtattak rajtuk. Szintén ez a helyzet a GPU-val, ami itt is a Mali G76MP12.NPU

Alapból még nem tudja az 5G-t az Exynos 9825, kombóban az Exynos 5100 modemmel viszont már igen. Alapesetben a Shannon 5000-es LTE modul kerül a lapkára, természetesen az olyan funkciók mint az NPU, ISP, 8K videótámogatás, 4K HDR+ kompatibilitás, akárcsak az Exynos 9820-nál, továbbra is elérhetőek. Pár órán belül kezdődik a Note 10 mobilok bemutatója, akkor talán többet is megtudunk az Exynos 9825-ről.