Nincs tovább: Lefújták a Mobile World Congress-t a koronavírus miatt

Miután az elmúlt napokban folyamatoson mondták le a neves gyártók az idei MWC-t, tegnap felröppent a hír, hogy pénteken dönt a szervező a rendezvény sorsáról. Nem is kellet addig várnunk, a GSMA tegnap késő este bejelentette, hogy 2020-ban a Mobil Világkongresszus elmarad.


A Wuhanból indult koronavírus több mint 60 ezer embert fertőzött meg és a legfrissebb adatok szerint eddig 1369 halálos áldozatot követelt. Persze rengetegen már ki is gyógyultak a kórból, de ettől függetlenül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a nagy tömegeket vonzó rendezvényeket nem ajánlott megtartani.

Ez csak egy jó tanács, minden szervező maga dönti el, hogy vállalja-e a felelősséget a koronavírus esetleges továbbterjedése végett. Amikor a múlt héten az LG bejelentette, idén kihagyják az MWC-t, a showt szervező GSMA egy sajtóközleményben igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy minden szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy akik megjelennek az MWC-n ne fertőződjenek meg.

Mivel a kiállítók és résztvevők 5-6 százaléka Kínából érkezett volna, a rendezőkön különösen nagy volt a nyomás. Hiába a megelőző intézkedések az Intel, a Vivo, a Nokia, az Amazon, a Sony, az LG, az Nvidia, a MediaTek, az Ericsson és a Volvo is úgy döntött nem kockáztatják dolgozóik egészségét. A héten már olyan intézkedéseket helyeztek kilátásba, hogy aki a kiállítást megelőző 14 napon belül Kínában járt nem jöhet be az MWC-re, a Hubei tartományból érkezők pedig egyenesen részt sem vehettek volna a rendezvényen.

Ennyi volt…

A péntekre tervezett ülést előre hozta a GSMA és tegnap bejelentették, hogy bedobják a törölközőt. A hivatalos sajtóközlemény így szól:

“Tekintettel a rendezvényt befogadó Barcelona és az egész ország egészségének megőrzésére, a GSMA törli az MWC Barcelona 2020-at, mivel a koronavírussal kapcsolatos globális aggodalom, az utazással kapcsolatos elővigyázatosságok és ehhez kapcsolódó egyéb tényezők lehetetlenné teszik a GSMA számára a show megtartását. Barcelona vezetői megértik és tiszteletben tartják ezt a döntést. A GSMA és a város képviselői továbbra is együttműködnek abban, hogy megrendezhessék az MWC Barcelona 2021-et és az esemény további kiadásait. Egyúttal együttérzésünket fejezzük ki mindenkinek, akit Kínában és világszerte érint a fertőzés.”

Mint látjátok nem arról van szó, hogy eltolják az időpontot, idén szimplán nem lesz MWC. Azt még nem tudni mi lesz azokkal a cégekkel, akik új telefont mutattak volna be Barcelonában, ilyen a Xiaomi, a Huawei és az Oppo is. Egyes pletykák szerint, online event-en ismerkedhetünk majd meg a felsorolt gyártók újdonságaival.