Érkezhet a 240W-os töltés

Az elmúlt időszakban a legtöbb gyártó a töltési sebesség fejlesztésére fókuszált. Most egy újabb mérföldkőhöz érkezett a technológia.

INLOCK

Az okostelefon piacon divat lett, hogy a kínai gyártók azon versenyeznek, hogy ki tud olyan készüléket a piacra dobni, aminek a töltési sebessége minél nagyobb. A tavalyi évben a Xiaomi Mi 10 Ultra készüléknél 120W-os töltési sebesség állt rendelkezésre a felhasználók számára. Mindeközben a piacvezető márkáknál ez nem feltétlenül van napirendi ponton, lásd Samsung és Apple.

240W-os töltési sebesség

Az USB technológiákat fejlesztő csoport, az USB Implementers Forum bejelentette, hogy új USB-C szabvány érkezik. A legújabb szabvány lehetővé teszi a csatlakozók számára, hogy akár 240W töltési sebességet is le tudjanak adni. Ez kétszerese, a jelenleg legnagyobb töltési sebességnek. A cég ezt a technológiát EPR-nek, azaz Extended Power Range-nek nevezik.

A csoport elnöke Brad Saunders ezt nyilatkozta:

“Száz watt sok célra szolgált, de vannak piacok, amelyek számára több energia szükséges – a dolgokra, mint a játék notebookok, vagy talán egy dokkoló állomás, ami több energiát oszt szét és több dolog kapcsolódik hozzá.”

Ezt a szabványt hamarosan elkezdhetik a gamer laptopoknál és monitoroknál használni. Az első USB-C 1.0 specifikációja 2014-ben érkezett meg. Annyira elterjedt, hogy ma az okostelefonok, táblagépek és laptopok ilyen szabvánnyal tölthetőek leginkább. Jelen helyzetben is nagy sebességbe tölthetőek a készülékek, viszont vannak olyan területek, mint például a fentebb említett területek.

A laptopok töltési ideje nagy mértékben lecsökkenhet és ez akár azt is eredményezheti, hogy egyel kevesebb tápkábelre van szüksége a felhasználónak. Az új töltési sebesség használatához persze speciális kábelekre van szükség. A kábeleknek támogatnia kell az 50V 5A elektromos áramfelvételt. A speciális kábeleken, jól láthatóan kell feltüntetni az ehhez kapcsolatos jelöléseket, hogy a felhasználók könnyen megtudják különböztetni őket.

Ez a fejlesztés nagyon sok eszköznél jelentheti azt, hogy elegendő egy USB-C portot elhelyezni a készüléken és így is jól működik majd a töltés. Persze még mindig lesznek olyan eszközök, mint például egy lézernyomtató, ami sok energiát igényel. A legújabb fejlesztéssel viszont elegendő lehet majd egy kábelt használnunk a telefonunk, táblagépünk és számítógépünk töltésére.

Forrás