Ettől a 3 dologtól elegánsabbnak tűnik az otthonod

Az elegáns lakberendezés alapja a szőnyeg

Gyermekként biztosan álmodoztál arról, hogy herceg vagy hercegnő vagy, sorra járod a kastélyod termeit és mindenütt csodás könyvespolcok, süppedős szőnyegek és csodásan faragott bútorok fogadnak. Később talán a modern lakások extravaganciája varázsolt el, majd a skandináv otthonok hangulatába szerettél bele. Bármelyik is legyen az aktuális kedvenc stílusod, mutatunk 3 dolgot, amitől sokkal elegánsabbnak tűnik a jelenlegi lakhelye is.

A szőnyegek meglepően nagy szerepet játszanak abban, hogyan érzed magad az otthonodban. A szőnyegeknek eleinte két szerepe volt: megvédtek a padlóból sugárzó hidegtől illetve védték az értékes padlóburkolatot – többnyire a hajópadlót, parkettát esetleg márványt. Akinek tehát szőnyege volt, annak melegebb otthona és szebb padlója is.

Gyermekkorában mindenki álmodik kastélyról egyszer

Az elegáns lakberendezés szabálya a következő: használj szőnyeget minden olyan helyen, ahol:

  • Mezítláb vagy zokniban vagy kénytelen a földre lépni (például az előszobában és a fürdőben)
  • Valamilyen bútor lábai találkoznak a kemény padlóval. (Például a kanapé, az ágy, az asztal alatt)

A szőnyeged harmonizáljon a szoba berendezésével és legyen a lehető legjobb minőségű! Tartsd őket karban rendszeresen, a hibás darabokat pedig cseréld le vagy javíttasd meg igényesen. Nem, nem kell minden nap megfésülnöd a rojtokat, de arra figyelj, hogy a szennyeződést és port rendszeresen eltávolítsd!

A FAVI oldalán nem csak bútorok között kereshetsz. A FAVI egyik nagy előnye az is, hogy több gyártó katalógusának képeit is láthatod. Ez remek inspirációt jelenthet, ha szeretnéd elsajátítani az elegáns szőnyeghasználat alapjait.

Üres terek – ez is luxus lenne?

Értékes tárgyaktól roskadozó vitrinek, zsúfolt könyvespolc, mindenütt csipketerítő? Az ilyen látványnak is megvan a helye, de nem szabad túlzásokba esni. Minél több díszt, mintát, felületet zsúfolsz össze, a lakás annál kisebbnek látszik. Hiába vannak csodás díszeid vagy festményeid, azok nem díszítik, hanem inkább fullasztóvá teszik az otthonodat.

Visszafogott, sokfunkciós bútorok – például a FAVI-n

A zsúfoltság érzetét számos trükkel csökkentheted:

  • Használj zárt tárolókat! Ezek egységesebb képet mutatnak!
  • Használj kevesebb díszt! Inkább időről-időre váltogasd őket! Az elegáns lakberendezésben a kevesebb sokkal több.
  • Legyenek üres
  • felületeid
  • – akár csak egy minta nélküli függöny vagy ágytakaró. Ettől minden tágasabbnak és rendezettebbnek látszik majd.

Ha úgy érzed, végképp nincs lehetőséget üres felületeket létrehozni, a multifunkcionális bútorok lehetnek a segítségedre. Nézz szét a FAVI keresőjében. Az ágyneműtartós kanapék, szekrényágyak és más praktikus megoldások segítenek felszabadítani némi helyet.

Élő virágok, szobanövények

Ma már csodálatos művirágokat lehet kapni, a mesterséges növények viszont sosem fogják utolérni a természetes növényi dekoráció eleganciáját. Díszítsd az otthonodat jól ápolt szobanövényekkel és nem csak a lakás megjelenése, a lelked is meghálálja!

Elegáns lakberendezés – csupa élet

Az élő növények használata azt jelenti: van lehetőséged pénzt és időt áldozni a növényeid gondozására, éretsz hozzájuk és szeretettel ápolod őket. A vázába helyezett virág azt jelzi a belépő számára, hogy minden nap figyelmet fordítasz a környezetedre és friss energiával töltöd meg a teret.

Ha úgy érzed, nincs időd megfelelően foglalkozni a nővényeiddel, ma már számos szinte gondozásmentes darabot is beszerezhetsz. Az üvegbe zárt floráriumok, a mindent kibíró pozsgások akkor is megfelelő díszek lehetnek, ha nem tudod megoldani a napi öntözést és gondozást.

Az elegáns lakberendezés nem feltétlenül pénztárca vagy a lakás adottságainak kérdése, Néha egy-két apró trükkel is csodálatos, rendezett otthont varázsolhatsz. Három apróság megváltoztatásával olyan királyi lakosztályod lehet, amelyről gyerekkorodban álmodoztál.