Félti dolgozóit a Facebooktól az Apple

A verseny a Szilícium-völgyben egyre keményebb, a tech óriások igyekeznek megnyerni és megtartani a tehetséges munkaerőt. Ennek érdekében az Apple legújabb törekvésében szokatlan és jelentős részvénybónuszokat adott néhány alkalmazottjának.

crypto50

A Bloomberg jelentése szerint az Apple néhány kiválasztott mérnöknek komoly bónuszokat biztosít, annak érdekében, hogy megakadályozza, azt, hogy olyan konkurens cégekhez távozzanak, mint a Meta (korábbi nevén Facebook). A jelentés szerint a tervezés, a hardver- és szoftverfejlesztés, valamint az üzemeltetés kiválasztott mérnökeit arról tájékoztatták, hogy részvénybónuszt kapnak. Ez személyenként változó, de 50.000 és 180.000 dollár közé tehető.

A legtöbb mérnök 80.000 és 120.000 dollár értékű részvényt kapott, de a bónusz nem egy kötöttségek nélküli jutalom. Korlátozott részvényegységek formájában érkezik, ami azt jelenti, hogy négy év fog egy adott munkatárshoz teljes egészében megérkezni. Tehát feltétel, hogy az alkalmazottak az Apple-nél maradjanak, és az is, hogy nem vállalnak munkát más cégeknél.

A Bloomberg szerint: “A kifizetések nem részei az amerikai óriás szokásos kompenzációs csomagjának, amelyek alapfizetést, részvényegységeket és készpénzes bónuszt tartalmaznak. Az Apple néha további készpénzes bónuszokat ad az alkalmazottaknak, de a legutóbbi részvényjuttatásuk és annak nagysága meglepően időzített volt, a dolgozók szerint. Ezeket a részlegek mérnökeinek körülbelül 10-20%-a kapta.”

A cupertinói vállalat arról tájékoztatta részvényeseit, hogy ezeket a bónuszokat a mérnököknek a magas teljesítményért járó bónusz kifizetésként adhatják. Miután az elmúlt hónapokban több mint 100 alkalmazottat vesztett el a Meta, a lépés egy megelőző intézkedésnek számít, hogy a tech óriás ne engedjen további teret a Metának az AR headset bevezetése előtt.