Hódítanak a technikai táborok

Kíváncsi vagy, mely tábori témák vonzzák a legtöbb jelentkezőt? A PEOPLE TEAM (PT) szervezőit kérdeztük.

crypto50

„A technikai szekciók nagyot futottak az utóbbi nyarakon. Ezek közé tartozik a 2022-ben is meghirdetett robotikatábor, a programozótábor és dróntábor. A korábbi években megszokott kínálat mellett egy új szekcióval is előrukkoltunk, a 3D konstruktőrök táborával, ahol a 3D modellezést sajátíthatják el a gyerekek – mesélik lelkesen a táborvezetők. – A nálunk kínált 17 alaptéma között minden 7–17 éves jelentkező meg fogja találni azt az elfoglaltságot, amelybe szívesen beleveti magát.”

A gyerekeké a jövő

„Azzal, hogy a fiataloké a holnap, a PT-táborok szervezőiként kötelességünk tisztában lenni. A technológia naponta meglep bennünket. A piacképes és friss tudáshoz elengedhetetlenek a külön foglalkozások vagy az olyan, építő jellegű, új generációs tábor, mint amilyeneket mi kí-nálunk – mondja Csaba, a 2022-es nyár egyik szekcióvezetője, aki maga is »harcedzett« pilóta és drónkonstruktőr. – A palettánkon már negyedik éve a dróntábor is helyett kap.”

Programozás és bukfenc

„A délelőtti, 2 × 60 és 1 × 90 perces foglalkozások alatt a diákok a dróntáborban megépítenek és programoznak egy drónt, majd egy FPV-szemüveg segítségével követik az arra szerelt ka-mera képét; szabadon foroghatnak, szaltózhatnak vele, ezáltal maguk is úgy érzik majd, hogy repülnek.”

Inspirálják egymást

„A kedvencek egyike a robotikatábor. Itt a srácok elkészíthetik a saját önjáró szerkezetüket. Ne egy StarTrek-bonyolultságú modellre gondolj, csak egy egyszerűbb robotra. Minden az ötleteléssel kezdődik, majd a programozással folytatódik – meséli a robotkódolással foglal-kozó Máté, aki maga is táborozóként kezdte. – A PT-ben az összes résztvevőnek sikerélmé-nye van, ezt segítik elő az 5-10 fős csoportok. Mindenkire tudunk figyelni: nincs működés-képtelen ketyere, csak megoldások és lelkesedés.”

Alkotás, robotépítés

„A PT mindegyik szekciójában reggeltől kora délutánig tartanak a tematikus foglalkozások, amelyek során egyedül is dolgozhatsz, illetve egy csapathoz is hozzácsapódhatsz. Ezt csak szenvedéllyel lehet, és az nem is hiányzik. A táborozók szuperlelkesek! – mondja Máté. – A lényeg, hogy tervezz, hogy megvalósítsd az elképzeléseidet, és hogy jól érezd magad. Az el-méleti gyorstalpaló után megtudod, mi fán teremnek az áramkörök, a LED-ek és a motorok, és megtanulod ezeket használni, valamint otthon is eldicsekedhetsz az alkotásoddal.”

Nagyszerű helyszín és ellátás

A táborok helyszíne ezúttal is a kecskeméti NJE Homokbányai Kollégium, amely 250 két-ágyas ikerszobával, 30 000 m²-es parkosított területen fogadja a táborlakókat. A PT-ben az ottalvós mellett bejárós, azaz „napközis” tábori verzió is választható, amely mindössze két do-logban különbözik a bentlakásostól: az alvás helyében és – az elszállásolás kérdésének függ-vényében – az árban, egyébként ugyanazt az ellátást és programokat kínálják a gyerekeknek a reggelitől az este tízes takarodóig.

Jelentkezés táborozónak

A PT-táborok turnusonként 7 napot, 6 éjszakát ölelnek fel. A jelentkezések száma korlátozott, hiszen az idén július 24-én, július 31-én és augusztus 7-én induló turnusokon legfeljebb 500 fő vehet részt. Február 15-én nyílt meg a regisztrációs lehetőség, érdemes mielőbb élni vele, ehhez kattints ide.