Hogyan válasszunk új/használt laptopot vagy PC-t?!

Új cikksorozatunkban összeszedjük a fontosabb szempontokat, amiket érdemes mérlegelni új vagy használt laptop vásárlása esetén.

Legyen hasznára minden kedves olvasónknak. / Olvasási idő kb 1-2 perc.

Az ötlet vagy igény:

Az első kérdés a tapasztalatok alapján, hogy milyen laptopra van szükségünk és legyünk őszinték, mert személyes tapasztalat, hogy önbecsapás lehet ha úgy állunk hozzá hogy az alapfeladatokon pl Full HD képeken túl hirtelen majd 4K képeket és videókat meg nagyfelbontású képeket szeretnénk majd szerkeszteni, igaz, hogy lehet ilyen számítógépet keresni de nem biztos, hogy szükséges.

A felhasználás:

Az egyik legjobb példa erre az Apple egyik régi ábrája, ami 4 főbb kategóriára osztja fel a laptopokat, ami nagyjából így nézett ki, amit a jelen igényeihez igazítunk most:

laptop vagy PCAlap vagy átlag felhasználóPro felhasználó
OtthoniiMacMac Pro
HordozhatóMacBook AirMacBook Pro

 

Szóval az első legfontosabb kérdés, hogy mire fogjuk azt a gépet használni és félre értés ne essék, nem favorizáljuk az Apple termékeit, mindenkire rábízzuk, hogy milyen laptopot vagy asztali gépet vásárol, szeretnénk megkönnyíteni, azoknak a választást, akik elvesznek vagy elveszhetnek a hatalmas kínálatban.

A másik nézőpont, hogy a hordozható/asztali és Pro / nem Pro skálán még egy fontos dolog, hogy praktikus megoldás lehet ha valaki egy erősebb és picit nehezebb laptopot választ, amit utána egy gondosan választott monitorral vagy TV-vel tud otthon vagy más munkaállomásnál kombinálni.

Ha megvan, hogy mire szeretnénk használni a gépet, akkor a következő lépés, felmérni a piacot, de ha nem akarunk vagy csak nincs időnk tíz órákat eltölteni a specifikációk dzsungelével akkor egy nagyobb áruházban pl a a nagy piros vagy zöld betűs viszonteladóknál vagy a *magnál biztos kedvesen segítenek nekünk ha megkérdezzük, hogy mit ajánlanak az igényeink szerint, pl:

 • anyaghasználat
 • súly
 • méret
 • kijelző felbontása és mérete
 • sebesség
 • csatlakozók
 • akksi üzemidő

Az is fontos, hogy milyen a hardver és a szoftver párosa, mert hiába jó hardver ha nincs hozzá egy optimalizált rendszer akkor a hardver is csak sok kis alkatrész kihasználatlan harmóniája.

Fontos a hardware és software egymást kiegészítő egyensúlya.

Fontos kiemelni, hogy mekkora pénzösszeget szánunk az új gépünkre, mert könnyen lehet, hogy az egyik gyártó mindenre elég csúcsmodellje adott esetben a műanyagházban nem lesz akkora prémium élmény, mint egy alumínium házas de nem mindenre elég nagyon elegáns darab.

Szóval az első három fontos dolog, hogy mire szeretnénk használni, mennyit szánunk rá és hogy milyen minőségben szeretnénk ezt megtenni ebbe beleszólhat, hogyha valaki egy adott bevált márkát szeretne választani de azt sem mindegy hogy honnan szerzi be.

A beszerzés / vásárlás:

Azzal kezdjük, hogy legyen bármilyen csábító ha valami sokkal vagy arányaiban feltűnően olcsóbb, mint a gyártó saját ún “ajánlott fogyasztói ára”, vagy a normál ár ha már rászántuk az időt és a pénzt (nem 2 hónapra választunk új laptopot vagy használtat – erre külön kitérünk) akkor igenis tartozunk magunknak annyival, hogy hiteles, fehér hivatalos forrásból szerezzük be és nem szürkén vagy feketén, mert sok rossz meglepetés várhat ránk a vásárlás után:

 • Nem azt kapjuk, amit szerettünk volna
 • Rosszabb esetben nem is kapunk semmit csak egy fél téglát meg egy képet arról, amit szerettünk volna
 • elveszítjük a garanciát és a garancián túli szavatosságot is, ami sok esetben a garanciával megegyező javítási szolgáltatásokat nyújtja.
 • Vagy korábbi nem megfelelő használatból eredő károk, amik potyognak, mint azok a bizonyos csontvázak a szekrényből pl utángyártott akksi és ezzel ugrunk is a következő témára.

Használt PC és/vagy laptop vásárlás:

Használt gép vásárlásnál, érdemes fórumokon mazsolázni akár a felhasználók által hitelesítetteket használni pl Apple-ös körökben ismert hasznaltalma.hu ahol, jó eséllyel szinte hibátlan vagy apró szépséghibás gépeket lehet vásárolni, egyszóval minél részletesebben tájékozódni.

Használt gép vásárlásnál egy fokkal jobban nézzünk utána a vásárolandó számítógépnek és a fent említett szempontok ugyanúgy jól jöhetnek:

 • anyaghasználat
 • súly
 • méret
 • kijelző felbontása és mérete
 • sebesség
 • csatlakozók
 • akksi üzemidő

Vásárlás előtt mindenképp nézzük jelezzük, hogy szeretnénk személyesen is csekkolni a gépet, ez azért is praktikus, mert aki biztos a dolgában az rögtön belegyezik, aki viszont sunnyog azt akár örökre elijeszthetjük egy ilyen kéréssel.

Ezzel az eladó is megnyugodhat és hitelesítheti magát, hogy tényleg nem árul zsákba macskát, és hogy a vevő sem azt vesz, ha erre a kérésre valaki ugrik akkor alapból sem számolhatnánk sok jóval és lehetnek ebből negatív tapasztalatok és drága javítási költségek.

A másik, hogy a csekkolás után, keressünk fel egy hivatalos szervizpartnert, ahol lehet, hogy az általunk elképzeltnél többe kerül egy általános állapot felmérés de megéri, mert az a biztos.

Ne kapkodjunk és ha megvan akkor személyesen ellenőrizzük és vizsgáltassuk be, ami valószínűleg 1-2 nap alatt vagy akár 1 napon belül történik. Egyeztessünk telefonon előre időpontot, hogy minél rövidebbre faragjuk az átfutási időt, kapunk egy hivatalos szakvéleményt a gép várhatóan hibátlan állapotáról és áll az alku!

A következő részben a megfelelő használatról és arról lesz szó hogy kíméljük vagy hosszabbítsuk meg a számítógép élettartamát még akkor is ha esetleg néha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk pl akkumulátor használat vagy portalanítás.

További szép napot kívánunk minden kedves olvasónknak!

MEGOSZTÁS