Így fertőzte meg a COVID-19 hazugságokkal a világot

A koronavírus-járvány idején a téves információk hatalmasat robbantak. Gyorsabban és tovább terjedtek, mint valaha. Hogyan lassíthatjuk a megtévesztést?

Napjainkban egy valótlan információ többször körbejárja a világot, mielőtt a valósnak esélye lenne elérni a forrást. Ez még soha nem volt nyilvánvalóbb, mint a koronavírus-járvány alatt. 2019 decemberében történt megjelenése óta a COVID-19 több millió embert fertőzött meg, és sokan vesztették életüket. Jelentős kudarcokat éltünk meg az információfogyasztás és azok megosztása terén is, hiszen a harc középpontjában a Facebook, Twitter, valamint a YouTube a világ legnépszerűbb digitális platformjai vannak. A téves és dezinformációk robbanása a közösségi médián keresztül volt a legdinamikusabb. Ha jobban megnézzük, akkor két fronton ment a harc. Egyik oldalon a vírussal, míg a másikon a vele kapcsolatban megjelenő valótlan állításokkal. A technológia lehetővé teszi a félretájékoztatás olyan módon történő terjesztését, amelyre korábban nem volt lehetőség.

A közösségi média óriásai nem fektettek elegendő energiát a téves információk özönének kezelésére. A koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek megfertőzik az internet minden szegletét, őrült bejegyzések születnek Facebook-on, és fatalista tweetek látnak napvilágot. A YouTube küzdött az oltásról, a mikrochipekről és Bill Gatesről szóló félrevezető videók terjedésének megfékezésével. Torzította a gyors publikálás és híráradat azokat a tudományos dolgokat, amikre támaszkodhatunk egy ilyen járvány idején. A közegészségügyi információk publikálásának hirtelen növekvő száma miatt a legnagyobb közösségi hálózatokon sokszor elvesztek a valóban fontos tartalmak.

A téves tájékoztatás nem új keletű probléma. Egyesek jóval a COVID-19 megjelenése előtt jósolták a vírusok félretájékoztatásának kockázatát, de az évszázad legnagyobb egészségügyi válsága beigazolta, hogy megfelelő online kommunikációval mégis el lehet oszlatni a kétségeket. A digitális média kutatói, pszichológusai és informatikusai kezdenek megbirkózni a félretájékoztatási problémákkal. Sokszor az olvasónak kell megtanulni a hazugság lassítását, így kordában tartva annak a közösségre gyakorolt negatív hatását.

MEGOSZTÁS
PR cikkekkel, linképítéssel kapcsolatban keress az info@gsmring.hu e-mail címen.