iPhone 12 – Eláruljuk mi miért szeretjük

apple

A várva várt 4 új iPhone modell, köztük az iPhone 12-es 2020 őszén érkezett meg. A telefon külseje karakteres, és visszahoz valamit a legendás múltból.

INLOCK

A középre pozicionált iPhone 12 és a nála kicsit többet tudó iPhone Pro októberben jelent meg, majd novemberben követte őket az iPhone 12 mini és a legnagyobb testvér, az iPhone 12 Pro Max. A nagy várakozás, ami a piacon való megjelenésüket megelőzte, abból adódott, hogy már előre tudni lehetett: a külső megjelenés tuningja innovatív belső változásokat rejt.

A látvány nem minden, de sokat számít

Valljuk be, az okostelefonok piacán vásárláskor a dizájn jelenleg nem számít kiemelt tényezőnek. Talán pont ezért döntött úgy az Apple, hogy visszahozza az iPhone-sorozat egyik legemlékezetesebb formatervű modelljének, az 5s-nek a részleteit, és ezzel ad egy meglepő, de annál üdítőbb csavart az aktuális ráncfelvarrásnak.

Az iPhone 12-es sorozat teljesen sík, a szélei felé nem domborodik az üveg. Elő- és hátlapja a 4 sarkában lekerekített, melyeket fém oldalsáv ölel körbe. Ez olyan karakteres formatervet ad az új telefonnak, amelyre rápillantva gyorsabban ver az ember szíve. Nem csak azért, mert egy ilyen alakú telefont sokkal stabilabban lehet kézben tartani, hanem azért is, mert kiemelkedik a piacra jellemző formavilágból. Már első látásra felismerni, hogy az úttörő megoldásairól híres cég terméke.

A sima 12-est és a Minit színes borítással indította útjára a gyártó (piros, zöld, kék, fekete és fehér), míg a Pro és a Pro Max egészen különleges (óceánkék, arany, grafit és ezüst) színekben került a polcokra. A Pro és a Pro Max borítása rozsdamentes nemesacél, ami nem csak az igénybevételnek áll masszívan ellen, de a telefon stabilitását is megnöveli.

Kijelző és méret

Az egész 12-es család Ceramic Shield kijelzőt kapott, amely az ütésekből, leesésekből eredő sérülések ellen véd, utánozhatatlan hatékonysággal. A gyártási eljárás során az üvegbe nano méretű kerámiakristályokat vegyítettek, ezzel fokozva annak szilárdságát, valamint dupla ioncserés eljárásnak is alávetették, ami pedig a karcállóságát erősíti. Az elő- és hátlapra merőleges oldalvonal, vagyis hogy a telefon szélei nem gömbölyödnek, szintén azt szolgálja, hogy a sarkaknál való ütődések során kevésbé sérülhessen a kijelző.

A 12 és a Pro 6,1, a Pro Max 6,7 és a Mini 5,4 hüvelykes képátlóval rendelkezik. Mindannyiuk Super Retina kijelzője kitölti a teljes előlapot, és az OLED technológiának köszönhetően nagyon szép, kontrasztos és szín hű megjelenítést eredményez. A méretbeli paraméterek leírásához tartozik, hogy a 12-es széria vékonyabb lett az elődeinél, és a súlya is csökkent, amit a tesztek egyértelmű javulásnak tudnak be.

Welcome 5G!

2019-ben indult el Magyarországon az 5G elnevezésű, szupergyors internet-szolgáltatás, amely minden eddiginél hatékonyabb adatátvitel tesz lehetővé. Az iPhone teljes 12-es sorozata alkalmas ennek az innovatív vezeték nélküli hálózatnak a használatára. Az 5G-s hálózat nem csak a sávszélesség megnövekedésének minden előnyét nyújtja, de gyorsabb válaszidővel is működik és jóval nagyobb leterheltséggel is elbír, mint elődje, a 4G. Így az 5G használatára alkalmas kommunikációs eszközök gyors, gördülékeny, szakadás- és várakozási idő-mentes internethasználatot tesznek lehetővé. Az 5G-s iPhone-ok rendelkeznek az intelligens hálózathasználat előnyével, azaz mindaddig 4G-t használnak, amíg a sávszélesség-igény nem követeli meg, hogy feljebb váltsanak.

Az év fejlesztése az A14 Bionic chip

Az Apple oldalán nemes egyszerűséggel azt olvashatjuk, hogy az A14 rakétaként száguld el a konkurens okostelefonok chipjei mellett. Tény és való, hogy az iPhone 12 előtt az iPad Air 4-ben már a nagyközönség kezébe került saját fejlesztésű új chip minden korábbi várakozást felülmúlt. A korábbi, 13-as kódszámú chip teljesítményére 20%-al „ver rá” az újdonság, amely a világon elsőként 5 nanométeres gyártási technológiával készült. Hatmagos processzort, 4 grafikus gyorsítót, 16 Neural Engine magot tartalmaz, és 11,5 milliárd tranzisztorral rendelkezik, amely 8,5 milliárdos elődjéhez képest óriási előrelépés.

apple

Kamerák

A felhasználók egyik legnagyobb örömforrása, hogy az előlapon található, ún. szelfi-kamera és az ultraszéles kamera is képes ezeken a modelleken az éjszakai üzemmódra.

Hátlapi kamerákban a Pro és a Pro Max kiemelkedik a szériából, hiszen ezeken a széles és ultraszéles látószögű kamerákon kívül található egy ún. telefotó-kamera is. Ennek sajátossága a 2-szeres optikai zoom és a LIDAR-szkenner használata. Ez utóbbi NASA-fejlesztés, a sötétben fotózást és a portréfotózást teszi még izgalmasabbá és eredményesebbé, illetve hihetetlen életet visz a képekbe a mélység precíz letapogatásával.

Az iPhone 11-hez képest nagy előrelépés, hogy a 12 modellcsalád alkalmas HDR-videók rögzítésére, Dolby Vision technológiával, 30-60 képkocka/s sebességgel. Újdonság, hogy az előlapi kamera is alkalmas erre a szolgáltatásra, sőt a Deep Fusion technológia is elérhető rajta. Time-lapse videókat már nem csak nappali, hanem éjszakai fényben is készíthetünk.

Igazi különlegesség a teljes szériára jellemző Smart HDR 3 fotózási technológia, ez ugyanis nem előzetes beállításokra épít, az emberi agyhoz hasonlóan képes tanulásra, azaz képessé válik felismerni különféle jeleneteket, és korrigálni a saját, korábban elkövetett hibáit. A témák felismerésével képes a textúrák kihangsúlyozására, a telítettség vagy fehéregyensúly olyan beállítására, hogy a végeredmény minél jobban látható és életbelibb legyen.