Kémprogramot találtak egy Xiaomi okostelefonban

xiaomi

Néhány napja egy kémprogramot találtak egy Xiaomi okostelefonban, ami különböző szavakat blokkolt és hozzáférhetett a böngészési előzményekhez és a telefon adataihoz. Mutatjuk a részleteket.

crypto50

Egy új jelentés szerint, a Tajvanon a Nemzeti Kommunikációs Bizottság egy olyan funkciót talált egy Xiaomi okostelefonban, ami képes 2000 politikailag érzékeny szót megszűrni. A vizsgált készülék a Xiaomi Mi 10T 5G okostelefon volt, amin az úgynevezett “MiAdBlacklisConfigur” programot találták meg.

Összesen hét beépített alkalmazást találtak Tajvanon, ami olyan szavakat szűr ki, amik politikailag érzékenyek. Ilyen például a „Szabad Tibet” és a „Tajvan függetlensége” is. Az NCC arra is figyelmeztet, hogy ezek az alkalmazások akár a böngészési előzményeket is képesek egy Pekingi szerverre továbbítani.

10t
Xiaomi Mi 10T

A vizsgált eredményeket azért tették közzé, hogy fokozottan figyelmeztessék a felhasználókat arra, hogy hogyan használják a mobiltelefonjaikat.

A Xiaomi tajvani képviseletének továbbították a kutatás eredményeit, akik egyértelműen tagadták a vádakat és kijelentették, hogy nem cenzúráznak semmit és figyelembe veszik a felhasználók adatait, nem használják fel azokat semmire. Az NCC viszont nem hagyja annyiban a dolgot és kijelentették, hogy folytatják a vizsgálatokat az üggyel kapcsolatban, hiszen a felhasználók magánéleti információiról van szó.


Forrás