Kivonulhat Európából a Facebook és az Instagram

A nyáron hatályon kívül helyezte az “adatvédelmi pajzs” nevű megállapodást az Európai Unió, ami több tech cég életét is megnehezíti majd. Yvonne Cunnane, a Facebook adatvédelmi igazgatója is megszólalt az ügy kapcsán, és elég érdekes kijelentést tett.

brave_banner_3_gsmring

Egy új jogszabály előírja a Facebook-hoz hasonló vállalatoknak, hogy a felhasználók adatait már nem továbbíthatják az Egyesült Államokba. Eddig erre lehetőséget adott egy külön megállapodás, amit csak “adatvédelmi pajzs” néven emlegettek, az Unió viszont a nyáron hatályon kívül helyezte ezt. Az adatok továbbítása mellett, értelemszerűen azok tárolását is megtiltották, csak akkor engedélyezett a dolog, ha ezek európai szervereken vannak.

A Facebook kapott is egy felszólítást, hogy hagyjon fel az USA-ba történő adattovábbítással, amire a cég adatvédelmi igazgatója, Yvonne Cunnane azt válaszolta, hogy ezt gyakorlatilag lehetetlen kivitelezni. Elmondta azt is, amennyiben rájuk kényszerítik az új jogszabály betartását, akkor nem tudják tovább üzemeltetni szolgáltatásaikat Európában. Ezt természetesen nem csak a Facebook-ot, hanem az Instagaram-ot és a WhatsApp-ot is érinti.

Érdekes módon más vállalatok egyelőre nem látják kivitelezhetetlennek a jogszabályok betartását és egy európai szerverpark létrehozását. Mivel durván 410 millió aktív felhasználója van a Facebook-nak a kontinensen, és az éves bevételük negyede is innen származik, a kivonulás csak a legvégső eset, amire garantáltan nem fog sor kerülni. A Facebook persze azt szeretné elérni, hogy az Unió vonja vissza ezt a döntést, ami nyilván nem fog első szóra megtörténni.