Komoly áremelkedés jöhet a mobilpiacon?

black-shark-4-pro-cover

A világ jelenleg komoly félvezetőhiánnyal küzd. Ez hatással van több különböző iparágakra és már az okostelefonok piacán is lehet érezni a hatását, ami akár áremelkedéshez is vezethet.

 A TechSina arról számolt be, hogy a Xiaomi egyik fejese, Luo Yuzhou egy bejegyzésben közölte, hogy a chiphiány miatt a vállalat legújabb zászlóshajója, a Black Shark 4 Pro kifogyott a készletből. A vezető hozzátette, hogy folyamatosan azon dolgoznak, hogy növeljék okostelefonjaik gyártásának kapacitását.

A probléma már több iparágat is érint, az autógyártástól kezdve, a háztartási eszközökig. Az is várható, hogy a chiphiány miatt a különböző termékek árai is emelkedni fognak, nem véletlen, hogy a számítástechnikai eszközök már így is aranyáron vannak, ez az áremelkedés akár a mobilpiacra is kihathat előbb-utóbb. Az emelkedés valószínűleg a fogyasztói elektronikai termékeket, tehát az okostelefonokat és más háztartási készülékeket fogja majd érinteni, hacsak nem jön valami megoldás erre a problémára.

black-shark-4-cover

A Black Shark 4 Pro az 5 nanométeres Qualcomm Snapdragon 888 processzorral van felszerelve. Ez a lapkakészlet található meg a legtöbb felsőkategóriás Androidos mobilban is. A Xiaomi vezérigazgatója bár kijelentette, hogy a vállalat dolgozik a legújabb Black Shark 4 széria készletének növelésén, a chiphiány egy rajuk kívül álló ok, így sokat nem tudnak tenni ellene.

A Xiaomi után valószínűleg több gyártó is szembesülni fog hamarosan ezzel a problémával. Mivel a cégeknek egyre nehezebb lesz beszerezni a gyártáshoz szükséges félvezetőt, nyilván többet is kérnek érte, amit mi is érezni fogunk.