Kutatások szerint a koronavírus 28 napig képes túlélni a telefon képernyőjén

Ez 11 nappal hosszabb idő, mint az influenza vírus esetében, ezért ajánlott tisztán tartani a készüléket. Elég ha esténként áttörölgeted kézfertőtlenítős zsebkendővel vagy vattával. 

Ausztrál kutatók szerint a COVID-19-et okozó vírus sokkal tovább tud aktív állapotban maradni a sima felületeken (okostelefonok, fémfelületek, papírpénz), mint az influenza vírus. Megállapították, hogy akár 28 napig is életképes maradhat laboratóriumi körülmények között. A tanulmány szerint ugyanilyen feltételek mellett az influenza vírus csak 17 napig marad fertőző.

A kutatás bizonyítja, hogy a koronavírus „rendkívül robusztus” más vírusokhoz képest. “Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 lényegesen hosszabb ideig marad fertőző, mint amennyit általában lehetségesnek tartanak” – ezzel a gondolattal zárul a tanulmány. Ruhával és más porózus felületekkel a vírus körülbelül 14 napig hordozható.

Miközben a kutatók arra bíztatnak minket, hogy fordítsunk nagy figyelmet a telefonok, tabletek fertőtlenítésére, azért fontosnak tartják megjegyezni, hogy állandó 20 Celsius-fokos hőmérsékleten, sötét körülmények között, az UV fény hatásainak kihagyásával végezték a kísérletet. Ez messze áll a valós élettértől.

A közelmúltban több nézet is napvilágra került tudományos körökből a vírus terjedésének módját illetően. A szakértők kisebb kockázatot látnak a különféle felületekről, tárgyakról való átadásban. Leggyakoribb mód még mindig a köhögés, tüsszögés által levegőbe jutó fertőző cseppek. Rosszul szellőző, zárt helyiségekben történő olyan tevékenységek viszont nagyon kockázatosak lehetnek, melyek nehezebb légzést okoznak, mint az ének vagy a testmozgás.

MEGOSZTÁS
PR cikkekkel, linképítéssel kapcsolatban keress az info@gsmring.hu e-mail címen.