Megkapta méltó büntetését az Apple a töltő nélküli iPhone-ok miatt

2020-ban az iPhone 12 megjelenésével bevezette az Apple, hogy nem csomagol töltő adaptert és fülhallgatót a készülékei mellé. Azzal indokolta a vállalat a lépését, hogy környezetvédelmi okok miatt hozta meg ezt a döntést. Most kiderül, hogy mi is történt a céggel emiatt.

A gyártó 2020-ban megjelent iPhone 12 csúcskészülékek bemutatásánál bejelentette, hogy ezután nem csomagol töltőadaptereket és fülhallgatót, valamint az akkor már forgalomban levő készülékei mellé sem adja. Nyilatkozata szerint ez évente 3 millió tonna szén-dioxid kibocsátástól menti meg a Földet. Viszont sok helyen törvény írja elő azt, hogy adnia kellene tartozékokat. Brazíliában is ez a helyzet, és az Apple ezt figyelmen kívül hagyta. A brazíliai fogyasztóvédelem felszólította az gyártót 2020 decemberében, hogy változtasson ezen, hiszen megsértik a szabályokat és ezt reklámjaikban nem teszik egyértelművé. Emellett a cég nem említette meg soha, hogy mi az az árcsökkenés, amit ennek hatására véghez vittek. Példaként az iPhone 12 Pro Max Brazíliában 2.535 dollár (785.000 Ft) míg Amerikában ez az összeg 1.399 dollár (434.000 Ft).

 

A fogyasztóvédelem szerint az Apple csak költségeket akar megtakarítani. Arra szólították fel őket, hogy mutassanak fel olyan környezetvédelmi tervet, ami valós és működik a gyakorlatban. Az almás cég azt mondja, hogy már több milliárd adaptert gyártottak és mindenkinek megvan a saját adaptere. Viszont ezzel az a probléma, hogy az új széria csomagolásába Lightning-USB-C kábelt csomagoltak a gyorsabb töltés miatt.  Itt már megbukik a történet, hiszen a régi töltőfejek, amik eddig a készülékekhez jártak, már nem használhatók ezzel a kábellel.

A cég ennek hatására és mert több félrevezető reklámot futtat, a brazil fogyasztóvédelem 2 millió dolláros bírságot szabott ki az Apple-re. Ez persze semmiség a nagyvállalatnak, de intő jel lehet a többi országnak is, ahol ez a helyzet, így változtatásra ösztönözve a nagyvállalatot.

Forrás