Mire figyeljünk oda mobiltelefon töltésnél?

charging
Forrás:inc magazine

Rengeteg mítosz és pletyka kering arról, hogy hogyan is töltsük készülékeinket. Most megmutatjuk nektek, mire érdemes odafigyelni.

INLOCK

A legtöbb elektronikai eszköznél a legfontosabb kérdések , hogy meddig fogja kibírni az akkumulátor, milyen egyszerűen tudjuk kicserélni ezt és hogy mire kell figyelni a töltésnél. Most elsősorban a töltési szokásokról mutatunk be nektek egy-két tanácsot vagy módot.

A telefon akkumulátorok töltése már egy ideje megváltozott. 10 éve, még gyakori volt, hogy a boltban, ahol megvásároltuk a telefont ajánlották, hogy először ki kell sütni az akkumulátort. Ilyenkor akár egy napig is a töltőn kellett hagyni a mobiltelefonokat és utána lehetett használni. Már más a helyzet, hiszen úgy lehet használni őket, hogy kivesszük a dobozából és a legtöbb esetben töltött állapotban, használhatjuk is. Később pedig, ha merül a készülék fel tehetjük töltőre.

charging

Mikor rakjam fel tölteni a telefont?

Sokszor olvasható ez a kérdés az interneten és több embertől lehet hallani. Nos itt el kell mondani, hogy az egyik legfontosabb teendő, hogy megőrizzük az akkumulátor élettartamát az az, hogy ne hagyjuk teljesen lemerülni. Inkább érdemes már töltőre dugni olyan 25-30% körül. Az sem feltétlenül tesz jót a mobiloknak, ha mindig teljesen 100%-ig töltjük fel. Ilyenkor is csökkenhet a várható élettartam.

A Li-ion akkumulátorok számára, amiket jelenleg használnak a cégek, kutatások szerint hasznos lehet az, hogy többször töltsük kevesebb időt. Így kevésbé fog amortizálódni és csökkenni az üzemidő.

Fontos még megjegyezni, hogy felmérések szerint az sem tesz jót a telefonnak, ha töltés közben végzünk rajta olyan tevékenységeket, amik nagy mértékben leterhelik a készüléket, mint például a videónézés és a játék. Ilyenkor gyorsul a töltési ciklus és az akkumulátor egy része folyamatosan ciklusokban mozog, így csökken az élettartama.

Káros-e a gyors töltés?

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban lehet hallani olyan mítoszokat, hogy a gyors töltés tönkre teszi az akkumulátort. Többféle töltési technológia létezik gyártónkként. Ha egy készülék képes a gyors töltésre, azt lehet használni mindenféle aggályok nélkül. Csupán arra kell figyelni, hogy az eredeti töltővel töltsük fel és ha elromlik akkor is próbáljunk beszerezni a gyári tartozékokból. Olykor ezek persze drágábbak, mint után gyártott társaik, viszont jobban működnek.

Összességében elmondható, ha szeretnénk közel tartani az eredeti állapothoz a készülékünk üzem idejét, figyeljünk rá, hogy szakaszosan töltsük, ne hagyjuk lemerülni teljesen, próbáljunk gyári tartozékokat használni és töltés közben ne végezzünk megterhelő műveleteket.

Forrás 1,2