6 tipp amivel felgyorsíthatjuk Androidos telefonunkat

Számos praktika létezik arra, hogy felgyorsítsuk Androidos mobilunkat, most mutatunk 6 olyan tippet amit bárki végre tud hajtani.

crypto50

Az Androidos okostelefonok évről évre gyorsabbak lesznek. A chipgyártók folyamatosan fejlesztik a hardvereket új gyártási eljárásokkal, új magarchitektúrákkal és energiahatékonysággal. Ugyanígy a Google is azon dolgozik, hogy az Androidot minden egyes kiadással tisztábbá és gyorsabbá tegye. Azonban még mindig van egy hatalmas kihívás, amit le kell küzdeni vagy inkább célszerű lenne leküzdeni. Az Androidos készülékek hosszú használat után nem őrzik meg régi teljesítményüket, hiszen az új op. rendszer frissítések az új hardverekre vannak optimalizálva.

samsung-galaxy-s-II

Miután újabbnál újabb alkalmazásokat, játékokat telepítünk, és a gyorsítótár közel tele lesz, ez hatással van a teljesítményre. A készüléket egy idő után lassúnak fogjuk érezni, és a teljesítménye is romlik. A zászlóshajótól a legalacsonyabb kategóriájú okostelefonokig a teljesítmény idővel romlik, hiszen elévül a hardver és az alkalmazások is egyre nagyobb méretet öltenek. Van azonban néhány tipp, amivel hosszabb ideig megőrizhetjük a teljesítményt. Annak aki azt szeretné, hogy okostelefonja hosszú használat után is közel olyan legyen mint régen, akkor mindenképpen érdemes tovább olvasnia.

Érdemes megjegyezni, hogy ezek a tippek nem fognak varázsolni. A készüléked nem fog hirtelen csúcsmobillá válni ha nem az. A teljesítmény viszont szinte olyan lesz, mint amikor kicsomagoltuk dobozából, amennyiben megfogadod a lentebb található tanácsokat.

Szabadíts fel tárhelyet

Az egyik tipp elég alapvető, és a belső tárhelyed megfelelő mennyiségű “szabad hely” megtartására vonatkozik. Hogy miért kell helyet takarítani? A számítógépeknek és az okostelefonoknak továbbra is szükségük van szabad helyre, és ezt mindig figyelembe kell venni. Ha a készülék eléri a teljes kapacitásod határát, az lassulást és néhány más bosszúságokat okozhat. Természetesen a szükséges tárhely hiánya hatalmas problémává válhat egyes alkalmazásokban, például a közösségi média alkalmazásokban, nem lesz elég tárhely az üzenetek, videók és fájlok fogadására, ha eléri a korlátot a mobil.

android-cover

Ehhez a Beállításokban tudjuk ellenőrizni a szabad tárhely mennyiségét. A cél az, hogy ne használjuk a belső tárhely körülbelül 80 százalékát. Eltávolíthatjuk a felesleges fájlokat, vagy átküldhetjük őket microSD-kártyákra, amennyiben a készülék támogatja azt. Alternatívaként az adatfájlok egy részét a felhőben is tárolhatjuk. A nem használt fényképeket és videókat töröljük, vagy mentsük le valahová. Egyes alkalmazások, mint például a WhatsApp közismert arról, hogy rengeteg kéretlen fájlt hagy maga után, például csoportképeket, videókat stb. ezekre is figyeljünk oda.

Távolítsuk el a nem használt alkalmazásokat

Ez több felhasználó számára furcsán hangozhat, de sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Egyes felhasználók telepítenek olyan bizonyos alkalmazásokat, amiket egyetlen egyszer használnak majd hagyják az alkalmazást a telefonon anélkül, hogy valaha is elindítanák. Ez talán nem hangzik túl jól, de javasoljuk, hogy távolítsd el azokat az alkalmazásokat, amelyeket nem használsz. Ugyanis ezek még mindig foglalják a tárhelyet, és bizonyos esetekben még akkor is futnak a háttérben, ha nincsenek használva. A háttérben futás azt jelenti, hogy ezek az alkalmazások meríthetik az akkumulátort, és más sűrűbben használt alkalmazásoktól veszik el a RAM egy részét.

apps

Indítsuk újra a telefont

Ennek az egyszerűség miatt talán nincs is sok értelme magyarázatra. Néha azonban a készülék újraindítása felszabadítja a RAM-ot és újraindítja az alkalmazásokat. Ez még a korlátozott RAM-mal rendelkező készülékek esetében is kötelező. Ez megtisztíthatja a nem kívánt erőforrásokat, és még a memóriahasználatot is csökkentheti. Lehet, hogy az új, 8 GB vagy akár 12 GB RAM-mal rendelkező Android készülékeken ez nem lesz masszív, de ha rengeteg applikációt futtatsz (különösen a Meta szolgáltatásait), akkor még mindig előnyös lehet a használat szempontjából.

and

Lite alkalmazások használata

Az Android Go megjelenésével, amely alapvetően az Android szuper-alacsony rendszerigényű változata a korlátozott hardverrel rendelkező okostelefonok számára. Ennek megjelanésével elterjedtek a Lite alkalmazások is. A Google ebből adódóan rengeteg Lite vagy Go kiadású alkalmazással rendelkezik. Ugyanígy a Meta-alkalmazások némelyikének is van alternatív Lite változata. Más fejlesztők is csatlakoztak ehhez a trendhez, például a Twitter, a Spotify és a Skype.

lite-apps

Ez lehetővé teszi az Android Go rendszert használó felhasználók számára, hogy ezeket az alkalmazásokat a teljesítmény nagymértékű feláldozása nélkül használhassák. Természetesen ezek az alkalmazások még a modern okostelefonokon is hasznosak lehetnek. Természetesen a Lite verziók némi áldozatot hoznak, ezért ne várd el, hogy minden funkció úgy működjön, mint a normál verziókban. A Lite verziók emellett kevesebb tárhelyet foglalnak el, és kisebb részt esznek a RAM-ból.

Mindig frissítsük a mobilt

Ez az egyetlen pont ami megosztja a felhasználókat. Az okostelefon frissítésének javaslata nem egyszerű feladat. Hiszen legtöbbször a gyártón múlik, hogy újabb Android verziókat dob-e ki. Például számtalan felhasználó vár az Android 12-re, és a várakozáson kívül nem tudnak mást tenni.

android-update

Mindenesetre vannak még olyan esetek, amikor a frissítés elérhető, és a felhasználó nem vette észre. Ezért érdemes a Beállítások menü Szoftverfrissítés menüpontjában megnézni, hogy van-e elérhető frissítés az okostelefonra. Néha egy frissítés úgy javíthat dolgokat, hogy még az Android verziója sem változik.

Gyári visszaállítás

Ez az első “kemény” lépés, amin végig kell menned, ha azt szeretnéd, hogy a készüléked vadonatújnak tűnjön. Ahogy a neve is sugallja, a gyári visszaállítás elvégzésével a készüléket a nulláról indítod újra. Ez lehet az utolsó próbálkozás, hogy stabilabbnak érezd a rendszert.

reset

Újra be kell állítanod a készüléket, újra be kell jelentkezned, és le kell töltened az alkalmazásokat a Play Áruházból vagy egy korábbi mentést visszatöltesz. Emellett újra kell telepíti kedvenc alkalmazásainkat és a szolgáltatásokat. Az eredmény nem biztos, hogy kiemelkedő lesz, ha a készülék már nem a legkorszerűbb. De ha nem tudsz új okostelefont venni, akkor érdemes kipróbálnod.

Bár nem minden “gyári visszaállítás” törli az adatfájlokat, mindenképpen készíts biztonsági mentést, mielőtt folytatod. Minden gyártónak megvan a saját Recovery menüje, de általában a hozzáféréshez szükséges kombó a Power + Volume UP lenyomásával történik, amíg a Recover képernyő fel nem ugrik. A hangerőgombok segítségével navigálhatsz, és megkeresheted a Gyári visszaállítás opciót. Fontos tudni, hogy az alkalmazások mellett minden adat törlődik ilyenkor a telefonról, tehát a képek és a videók is.