Megérkeztek a Huawei legújabb csúcsmobiljai, csak egy baj van velük

Az USA szankciói miatt a Huawei továbbra is kénytelen Google szolgáltatások nélkül piacra dobni legújabb telefonjait. Nincs ez másképp a tegnap bemutatott Mate 40 szériával sem. Várható volt, hogy egy rakat új funkciót és jó néhány innovatív megoldást tartogat számunkra a Huawei, de azt talán senki nem gondolta volna, hogy az új csúcsmobilok ára az iPhone 12 szériával vetekszik majd. 

Bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonjait a Huawei. A Mate 40 mobilokat a világon elsőként egy 5 nanométeres, egylapkás 5G chip hajtja. A zászlóshajó Mate család legújabb tagjai számos technikai újdonsággal érkeznek, köztük gesztusvezérléssel, megújult, akár 20-szoros hibrid és 100-szoros digitális zoomra képes kamerarendszerrel és vadonatúj 88°-os Horizon kijelzővel.

A Mate 40 és Mate 40 Pro dizájnja gyakorlatilag ugyanaz, de a két eszköz között több lényeges eltérés is van. Egyrészt már a kijelző mérete sem egyezik, a standard modell 6,5 hüvelykes (1080 x 2376 pixel) OLED panelt kapott, ezzel szemben a Pro variáns 6,7 hüvelykes (1344 x 2772 pixel) képernyővel büszkélkedhet. A képfrissítési frekvencia minkét esetben 90 Hz. A szelfi kamerát a képernyő bal felső sarkában találjuk, a Mate 40-nél egy darab 13 megapixeles szenzor áll rendelkezésünk, a Mate 40 Pro-nál ez mellé jár még egy ToF kamera is.

A Mate 40 a valamivel gyengébb, de még 5G képes Kirin 9000E lapkát kapta. A Mate 40 Pro-ban a Huawei Kirin 9000 chipje dolgozik, amely a legfejlettebb jelenleg elérhető 5 nanométeres 5G SoC a piacon. A jelentős teljesítmény mellett a készülékeknek még hatékonyabb az energiafelhasználása a gyártó korábbi készülékeinél. Az SoC-ben helyet kapott egy 24 magos Core Mali-G78 GPU, valamint egy innovatív, 2 nagyméretű magból és 1 apró méretű magból álló NPU is. Az NPU fejlett grafikai teljesítményével és lenyűgöző audiovizuális tulajdonságaival kimagasló játékélményt nyújt, amit a két sztereó hangszóró – szuper basszus funkcióval – tesz teljessé. Memóriakiosztás tekintetében szerencsére nem vitte túlzásba a Huawei, a Mate 40-et 8/128 és 8/256 GB-os változatokban, a Pro-t 8/256 GB-os kiszerelésben dobják piacra.

Az akkumulátor terén sem lehet okunk a panaszra, a 4200 és 4400 milliamperórás telepeket kapunk, értelemszerűen a kisebb akkut a Mate 40-ben találjuk. A Pro variáns támogatja a 66W-os kábeles töltést, az 50W-os wireless töltést és az 5W-os fordított töltést is. Ezzel szemben a Mate 40 “csak” 40W-os vezetékes töltést tud.

A készülékek hátoldalán a Mate-sorozat védjegyének számító, ikonikus, körlakú Space Ring-ben kapott helyet a Leica-val közösen kifejlesztett kamerarendszer. A Dual Cine kamerák és a Dual ultraszéles kamerák segítségével lenyűgöző képek készíthetők mind az előlapi, mind a hátlapi ultraszéles látószögű és telefotó lencsék segítségével.

A Steady Shotnak köszönhetően a 4K-s tartalmak készítése könnyebb, mint valaha. Az XD Fusion HDR Engine-nek köszönhetően még a nagyon kontrasztos fotók is zajmentesek. A további fejlesztések közé tartozik a mesterséges intelligencián alapuló, személykövető Tracking Shot, míg a Sony Creatorral könnyedén adható elkészült videónkhoz háttérzene, filter és effekt. Az ultraszéles látószögű Cine kamerával alacsony fényviszonyok között is részletgazdag fotókat lehet készíteni, a torzításkorrekciós algoritmusoknak köszönhetően pedig gyönyörű tájképek készíthetők, míg a főkamera a nagy felbontásról gondoskodik. A Full Pixel Octa PD AutoFocus segítségével minden részlet tűpontos, a továbbfejleszett torzításkorrekció felismeri az arcot, a testet és a végtagokat, így az ultraszéles látószögű kamera több helyzetben használható, mint valaha. A Mate 40 Pro 12 megapixeles periszkópos optikai telefotó kamerája 10-szeres hibrid és 50-szeres digitális zoomra képes. Ez mellé kapunk még egy 50 megapixeles főkamerát és egy 20 megapixeles széleslátószögű lencsét, illetve egy 3D ToF szenzort. A Mate 40 természetesen picit gyengébb ezen a téren is, az 50 megapixeles főkamera változatlan, a teleobjektív felbontása viszont 8 megapixelre csökkent és az ultra széles látószögű optika is csak 16 megapixeles.

Adott a szokásos telekommunikációs felhozatal van WiFi 6 és a Pro verzió sztereó hangszórókat is kapott. A rossz hír, hogy a TSMC szeptember 15-ig szállíthatott csak a Huawei-nek, így összesen csak 8,8 millió Kirin 9000 lapkát tudtak gyártani. Mivel a Mate 40 mobilok első körben Kínában fognak megjelenni, az is megtörténhet, hogy Európába már nem jut el egyik modell sem a szűkös készletek miatt.

A Mate 40 hivatalos fogyasztói ára Európában 899 euró, ami átváltva 328 ezer forintot jelent. Nálunk valószínűleg csak a Mate 40 Pro kerül majd forgalomba, annak az ára 1199 euró, vagyis 437 ezer forint. Ezek az árak természetesen a helyi adókat még nem tartalmazzák.