A Google felfüggeszti a Huawei Android licencét? Bajban a Huawei tulajok?

Újabb mérföldkőhöz érkezett az USA és Kína közti kereskedelmi háború. A Reuters forrásai szerint az Alphabet Inc. (Google) felfüggeszti a Huawei-el kötött üzleti megállapodások többségét. Ez érintheti a hardver és szoftver átadásáról szóló szerződéseket, de elvileg nem vonatkozik a nyílt forráskódú termékekre. Trump kormánya nemzetbiztonsági aggályok miatt gyakorlatilag kereskedelmi tiltólistára tette a Huawei-t és ott próbálják meg ellehetetleníteni ahol csak lehet.


Trump által aláírt rendelet szerint, csak külön kormányzati ellenőrzést és engedélyt követően lehet amerikai cégnek a Huawei Technologies-al és más kínai cégekkel kereskedni. Mivel a Google egy amerikai cég, így nyilván érinti őket is a dolog. A helyzet nem olyan vészes mint elsőre gondolnánk. Az Android ingyenes, nyílt forráskódú, tehát a rendelet nem vonatkozik rá. Más kérdés viszont, hogy a Google Play szolgálásokkal mi lesz. A Gmail, Google Drive vagy a Google Térkép és még sorolhatnánk, mind fizetős termék.

Eddig csak pletykákat lehetett hallani és a Reuters cikke is nagy arányban erre épült. A hazai hírportálok többsége is kicsit elferdítve (clickbait) hozta le hírként. A forrásaik szerint a Google azonnali hatállyal elvenné a Huawei-től a jelenleg piacon lévő és jövőben piacra kerülő Androidot használó készülékek frissítésének lehetőségét. A Google Play Services nem fog működni, így gyakorlatilag az összes Google alkalmazás használhatatlan lenne. Most végre a Google is megszólalt az üggyel kapcsolatban és mint várható volt szó sincs részükről ilyen komoly “szankciókról”.

“A Huawei felhasználók kérdéseivel kapcsolatban és az Egyesült Államok kormányzati intézkedések betartása érdekében: Biztosíthatunk titeket, miközben betartjuk az összes amerikai követelményt, a Google Play és a Google Play Protect szolgáltatásai a jövőben is elérhetők lesznek a meglévő Huawei eszközökön” – Közölte az Android hivatalos Twitter oldalán a Google.