CarPlay: kis finomságok, amiket az Android Auto tanulhatna!

Olvasási idő kb 2-3 perc.

CarPlay VS. Android Auto

Talán itt az idő, hogy a Google inspirációt szerezzen és javítson az autós szoftverein?

A CarPlay ereje

Lehet, hogy az Apple feladta régóta pletykált elektromosautó-projektjét, de még mindig jelentős befolyással rendelkezik az autók terén. A legtöbb autógyártó hivatkozik a CarPlay támogatására a reklámjaiban. Míg az Android Auto még mindig elterjedt, a vállalatok mindent megtesznek azért, hogy elősegítsék az Apple hardverével való kompatibilitásukat – még az Android Automotive rendszert futtató autókban is.

Bár a CarPlay egyenlőre az Android Auto előtt maradt. Utóbbi szoftver nagyon is ránőtt az Apple nyakára, de talán nem is baj, hiszen az erős konkurencia mindig fejlődéshez vezet. A fejlődés pedig jobb rendszerekhez, aminek mindenképpen a felhasználók az abszolút nyertesei.

Vegyük kicsit konkrétabbra a dolgot, ugyanis vannak olyan fejlesztései az Apple-nek, amire az Android Auto-nak is szüksége lehet a felszínen maradáshoz.

Az átlátható  felület

A könnyű felhasználói felület még vezetés közben is. Amiben biztos, hogy erősebb a CarPlay az a biztonságos vezetést támogató nagyon egyszerű és átlátható felület. Alighanem rengeteget tesztelték, hogy minden vezetési valószínűségre és helyzetre vagy helyzethez alkalmazkodjon. Ebben biztos hogy fejlődnie kell az Android Auto-nak.

Egyelőre az Android Auto-nál a tapasztalatok szerint a gombok mérete az, ami nehezíti a vezetést, mert a kisebb gombokat eltalálni nehezebb így jobban kell figyelni rájuk, ami viszont a vezetéstől vonja el a figyelmet. A helyzetet nehezíti, hogy a megkérdezett felhasználók szerint sem a Siri sem a Google Assistant nem elég acélos, ahhoz hogy a hangalapú navi működjön.

Az A.I. rendszertámogatásról:

A következő gondok az Android testre szabhatósága okozza. A gond ott kezdődik, hogy míg az iOS hiába zárt rendszer de pont ettől megbízhatóbb, addig az Androidnak több különböző verziója fut sok Androidos telefonon és ezek kombinációja, amikor pl a Spotify nem jelenik meg az autó kijelzőjén.

Még hosszasan sorolhatnánk a különbségeket:

  • Képernyőfotók – szoftverhibák rögzítésére.
  • Jobb integráltság – egyszerűbb szoftver, jobb alkalmazkodó képesség.

Rendben ez így nem sok csak kettő de a lényeg, hogy az Android Autot egyenlőre a személyre szabhatósága teszi sérülékenyebbé, ezért több a hiba még akkor is ha egy felsőkategóriás telefonnal szeretnénk használni.

Lezárásként egy rövid videó a Carplay és az Android Auto összehasonlításáról:

MEGOSZTÁS