Android 15 eddig: A 7 legjobb újítás, amit kaptunk!

Olvasási idő 2-3 perc!

Android 15 és amit hoz nekünk!

Android 15 nem kapott akkora felhajtás, mint a Google I/O 2024-es bejelentése, úton van a frissítés.

Az előzmények itt olvashatók!

Új videó pedig itt (csak 5 perc!)

Az Android 15 második Beta-ja tegnap jelent meg a végleges verziót pedig Szeptember-Október magasságában várhatjuk. Az Android 15 nem a legnagyobb újítás de azért van pár érdekesség benne, amiről érdemes beszélni. Összeszedtük a jelenleg 7 legfontosabb és izgalmas újítást.

 

1 Theft Protection – Lopás védelem

Nem meglepő de újfent az A.I segítségével a gyroszkópot és a gyorsulásmérőt kombinálva, felismeri a telefon ha rendellenes lopásra utaló mozgás történik és azonnal zárolja magát, ezután kéri a kézi PIN vagy a biometrikus azonosítást. Az elmélet szerint a folyamat közben, amennyiben a lopás visszaigazolás megtörténik az azonosítás elmaradásával értesíti az illetékes hatóságokat aktív helymeghatározással.

A Lopás védelem Android 10 vagy újabb rendszereken elérhető lesz de a teljes törlés funkció egyelőre csak az Android 15-ös rendszerrel lesz elérhető. Ahogyan az Apple iCloud fiókoknál megszokott, lopás következtében, addig nem lehet új fiókot beállítani, amíg az előző tulaj fiókjából nem távolítják el az adott eszközt így is védve a lopás és a jogosulatlan újra aktiválás ellen.

2 Private Space – Privát hely

Először az Android 14 QPR2 Beta 1-ben jelet meg a múlt hónapban a Private Space, amiben a privát személyesebbnek gondolt appokat elrejthetjük. Ezek az appok nem fognak megjelenni az alapértelmezett felületeken és az értesítéseik sem, a beállítása pedig pofon egyszerű:

  1. lépés : Beállítások (Settings)
  2. lépés: Adatvédelem és biztonság ( Security & Privacy)
  3. lépés: Privát Tér – (Private Space)

A régi vagy akár új beállított jelkóddal is működik és mindent amit nem szeretnénk egy esetleges képernyő megosztással nyilvánosság elé tárni, azt eltehetjük magunknak.

3 App archiving – Alkalmazás Archiválás

Az alkalmazás archiválás lényegében arról szól, hogy ha egy adott pillanatban úgy érezzük, hogy nincs szükségünk egy App-ra akkor a szükséges mentésen kívül mindent eltávolíthatunk az App ikonja kiszürkül és amikor újra szükségünk lesz rá, letöltjük akkor aktiválódik minden onnan, ahol korábban abba hagytuk a használatát. Ez a funkció várhatóan a rég nem használt appokra is érvényes lesz és így helyet spórolhatunk a telefonon.

4 Partial Screen recording – Részleges képernyő felvétel

Lényegében innentől fogva kiválaszthatjuk, hogy ne a teljes képernyőt rögzítse a telefon, hanem csak az alkalmazást ezzel is elkerülve a korábban tapasztalt kényelmetlen helyzeteket.

5 Improved Continuity Feature for Foldables – tovább fejlesztett hajlítható élmények

Az új frissítés után nem fog azonnal zárolni a belső nagy kijelző ha összecsukjuk rövid időre a telefont, hanem “feloldhatjuk” és már folytathatjuk is, amit abba hagytunk.

6 Satellite Connectivity Support – Satellite kapcsolati támogatás

Az Apple Satellite újításához mérten ezentúl az Androidosok is megkapják a teljes Satellite hozzáférést és támogatni fogják az SMS, MMS és RCS üzenet küldést ezzel az Apple eddigi vészhelyzeti üzenet továbbítását bővítve, alapvető kommunikációs eszközzé válik a műholdas hálózat is.

7 Improved Multitasking on large screens – tovább fejlesztett multitasking a nagy kijelzőkön.

A kedvenc multi-tasking appokat elmenthetjük pl beállíthatjuk a munkára vagy más folyamatokra legjobban bevált változatokat. A “Save-app-pair” funkcióval short-cutként elmenthetjük ezeket és ugyanúgy nyithatjuk meg, akár más appokat csak itt több legyet ütünk egyszerre és nem kell újra egyesével kiválasztani, egymás mellé rakni és multitaskba rendezni őket. Csak rábökünk a dedikált gombra és máris előttünk lesz a multitasking.

Egyelőre csak nagy kijelzőkön lesz elérhető (mi számít nagynak merül fel a jogos kérdés) de bízunk benne, hogy idővel a kisebb kijelzőkön is elérhető lesz.

Ui: Ami még fontos, tagsági kártyák elmentése is elérhető lesz, akár egy Google Wallet fotó alapján.

MEGOSZTÁS