Bankkártya terminál a mobilodra – Hogyan működik?

A bankkártya társaságok pár éve egy új szintre emelték a kártyák elfogadását, ezáltal ma már nemcsak a POS terminálon keresztül tudunk fizetni. Lehetőségünk van a kereskedőknek, valamint a vállalkozóknak telefonon is fizetni, ehhez csupán egy érintésre van szükség. Ennek köszönhetően pedig végre a futárok, fodrászok, valamint az egyéni vállalkozók is hozzáférhetnek a legújabb megoldáshoz. Az új szolgáltatást softPOS-nak hívják, amely a pandémia idején került előtérbe.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit tud és hogyan működik.

Bankkártya terminál = mobiltelefon

Évekkel ezelőtt annak is örültünk, hogy a bankkártyát már csak érinteni kell a boltokban, nincs szükség minden alkalommal arra, hogy bedugják és bepötyögjük a kódot. Ezt ma már sokkal tovább fejlesztették, így a klasszikus terminálok helyét lassan átveszik a mobilos verziók. A hagyományos bankkártya terminálokról részletesebben ITT olvashatsz. Most azonban arról írunk részletesebben, amely nemrég került csak előtérbe, ezek pedig a softPOS rendszer.

Ma már a kártyának már nemcsak a mobilunkba, valamint az okos készülékekbe tudjuk integrálni, hiszen napjainkban olyan egyszerű dolgunk van, hogy már azt is megtehetjük, a mobiltelefonunkon keresztül fizethessenek az ügyfelek. Ehhez csak egyetlen érintésre van szükség.

A softPOS remek megoldás a kisvállalkozóknak

A bankkártya elfogadás mindig egy eszközigényes dolog volt, hiszen kellett hozzá POS terminál, amit vagy megvásároltunk, vagy pedig kibéreltünk. Egy kiskereskedő számára ez azonban megterhelő tudott lenni, főleg a kezdetekben. A bérleti díj, a készülék beszerzése a kisforgalmú vállalkozóknak nem volt egyszerű dolog, főleg azoknak, akik külső helyszínen dolgoztak. A hordozható terminálok után azonban előtérbe kerültek az Android alapú mPOS típusok, amivel az eszközigényt, valamint a költségterhet akarták csökkenteni. Az elmúlt években azonban elérhetővé vált a piacon olyan mobil POS, amelyhez elegendő egy okostelefon és egy külső eszköz, a dongle.

Az új technológia megjelenésével már külső készülék sem kell, hiszen a megoldás eddig is ott volt előttünk. Csak meg kellett találni hozzá a megfelelő rendszert és alkalmazást. A megoldás elkészült, ez a softPOS, amely a klasszikus POS helyett egy szoftveres alkalmazás, tökéletes választás az érintéses bankkártya elfogadásához.

Kártyaelfogadó alkalmazás

Ezzel a módszerrel egy egyszerű telefon is válhat terminállá. Ehhez csupán a fizetések elfogadását biztosító appot kell letölteni. Nem kell sem adapter, sem külső dongle, de még kábel sem. A softPOS viszont csak Android 8, valamint ennél újabb operációs rendszer esetében támogatott.

Lehetőséget ad azonban arra, hogy saját mobilt használva fogadjunk el kártyákat. A folyamat egyszerű:

– adjuk meg a vásárlás összegét

– érintsük a kártyát a telefon hátuljához

– osszuk meg a kártya bizonylatot a vásárlóval, amennyiben szüksége van rá

Hazánkban jelenleg a Mastercard és a VISA támogatja ezt a rendszert, de elfogadható a digitális pénztárcába mentett kártyák is. Ezáltal senki sincs kizárva ebből a lehetőségből. Mobiltárca lehet Apple, Google, illetve Samsung Pay egyaránt.

Mi a helyzet a biztonsággal?

A lakosság egy nagy hányada a mai napig tart attól, hogy ez a fizetési módszer nem biztonságos. A fizetési szolgáltatások piaca azonban igen szabályozott, nem olyan egyszerű lopni és csalni, ahogy azt a tévében láthatjuk. Két szabványnak kell megfelelni, az egyik a PCI, míg a másik az EMVCO. A társaságoknak előírásaik és szabványaik vannak, amelyeket minden fizeti alkalmazást fejlesztő szolgáltatónak kötelezően alkalmaznia kell.

Emellett a softPOS appoknak a legmagasabb szintű biztonsági elvárásoknak is meg kell felelniük, amit a VISA és a Mastercard laboratóriumai hagytak jóvá. Maga az okostelefonos fizetés azonban nem tárol semmilyen bizalmas adatot és információt, pláne nem kártyaadatokat.

A mobilos bankkártya terminál tehát az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt években ezen a piacon történt. Garantáltan biztonságos, bárki számára igénybe vehető, könnyebbé teszi a kisvállalkozók és a cégek életét.

MEGOSZTÁS