Ilyet még nem láttál! Megérkezett az első moduláris laptop

A San Franciscó-i székhelyű Framework bejelentette első termékét, ami egy moduláris laptop rengeteg bővítési lehetőséggel. 

Moduláris okostelefonnal a Google is próbálkozott, de végül nem lett semmi a keresőóriás lego mobiljából. Pedig az elképzelés nem volt rossz, csak a megvalósításnál ütköztek számtalan problémába. Framework valamivel könnyebb helyzetben van, mivel ők egy laptoppal álltak most elő, ami ugye méretben jóval nagyobb mint egy telefon, így a bővíthetőség is jobban megoldható. Az elsődleges cél az volt, hogy minimális tudással akár otthon is bővíthető/módosítható legyen a lapi.

moduláris laptop

A gép alumínium házzal érkezik és kísértetiesen hasonlít egy Macbookra. Az eszköz súlya 1,3 kilogramm, a vastagága pedig 15,8 milliméter, ez talán elsőre egyeseknek kicsit soknak tűnhet, de cserébe bővíthető a masina. A képernyő 13,5 hüvelykes, kicsit fura 3:2-es képaránnyal és 2256 x 1504 pixeles felbontással. A megjelenítő felett egy 1080 pixel felbontású webkamera kapott helyet, az energiaellátásról pedig 55Wh-s akkumulátor gondoskodik. Eredetileg Intel Core i5-1135G7, i7-1165G7 vagy i7-1185G7 Tiger Lake processzorokkal jön a moduláris laptop, de ezeket a CPU-kat később szabadon, másikra is lehet majd cserélni. Nem csak a processzor, az alaplap is cserélhető, így ha kijön egy új generáció nyugodtan lehet majd váltani. Hasonló a helyzet a videokártyával, gyárilag Intel Xe GPU-t kapunk, de ezen is lehet módosítani.

Azt talán már mondani sem kell, hogy a RAM és a tárhely mérete bővíthető, ez manapság már minden laptopnál alap. A Framework gépe esetében viszont egy bővítőkártyás rendszert is kapunk, ami lehetővé teszi, hogy a különféle portokat kombináljuk. Választhatunk USB-A, USB-C, HDMI, Jack csatlakozó, DisplayPort, microSD, vagy 250GB / 1TB-os tárhelyek között. Megváltoztatható továbbá a billentyűzet nyelve és elrendezése, a mágnesesen rögzített kijelzőkeret színe, de a hálózati kártya is. Minden moduláris elem kapott egy QR kódot, amit ha beolvasunk megtudjuk, hogy mit lehet a helyére pakolni. A Framework saját áruházán keresztül azt is lehetővé teszi más gyártók számára, hogy kompatibilis modulokat gyártsanak a laptophoz.

Gyárilag előtelepített Windows 10 Home vagy Pro rendszerrel is megvásárolható lesz az eszköz, de olyan variánsok is forgalomba kerülnek majd, amiknél a felhasználónak kell telepíteni a rendszert. Ezek nyilván valamivel olcsóbbak lesznek, de az árazásról egyelőre nem árult el semmit a Framework. Ígéretük szerint a következő hetekben erre is fény derül majd, az értékesítés egyébként valamikor a nyáron veszi majd kezdetét, első körben az Egyesült Államokban.

Képek: Framework