Mostantól még jobban kell vigyázni a csomagküldő sms-es vírussal

Napok óta terjed itthon az a malware, ami világszerte több tízezer okostelefont fertőzött meg és több millió telefonszámhoz jutott hozzá. 

Most még nehezebb helyzetbe kerülnek azok a felhasználók, akik telepítik az sms-ben található link mögött megbújó adathalász applikációt. Létezett ugyanis egy viszonylag egyszerű módszer a fertőzés megszüntetésére. Egyes készülékek esetében elég volt csak letölteni és telepíteni a Google Play-ből a „FluBot Malware Uninstall” nevű applikációt, de ezt most eltávolították a Google alkalmazásboltjából. A fertőzött készülékek tulajdonosaink már csak egy lehetőségük marad, a gyári beállítások visszaállítása, amit ha nem végeznek elég körültekintéssel akár adatvesztést is okozhat. Ha valaki nincs teljesen meggyőződve arról, hogy ezt a műveletet adatvesztés nélkül el tudja végezni, jobb ha szakembere bízza a dolgot.

Az sms a benne található linkkel továbbra is terjed, érdemes tehát innentől még óvatosabban eljárni. A linkre vezető oldal megtekintése elvileg még nem jelent veszély, ettől függetlenül nem javasoljuk senkinek már ezt sem. A gond ott kezdődik ha valaki a link megnyitását követően telepíti a “javasolt” alkalmazást, innentől kezdve ugyanis elkezd dolgozni a FluBot a készüléken. Folyamatosan küldi az sms-eket a felhasználó tudta nélkül és közben figyeli a pénzügyi, valamint a kriptovalutákhoz köthető alkalmazásokat és ezeknek a belépési adatait továbbítja egy külföldi szerverre.

Innentől kezdve a kiberbűnözőknek már nincs nehéz dolga, ha nem voltunk elég óvatosak, a kapott belépési adatokat felhasználva hozzáférnek banki egyenlegünkhöz, kriptopénzeinkhez.

A kártevő főként Androidos mobilokon terjed, az Apple rendszerével nincs olyan könnyű dolga, az ilyen mobilokon nyereményjátékkal próbál adatokat kicsalni a felhasználóktól.

Ez is érdekelhet:
Minden, amit a csomagküldős SMS-ekkel terjedő vírusról tudni kell

Nagyon vigyázz ha ehhez hasonló SMS üzenetet kapsz