Nagyon vigyázz ha ehhez hasonló SMS üzenetet kapsz

android-virus-sms

Egyre több felhasználótól érkezik információ egy új mobiltelefonos csalással kapcsolatban melyre már a rendőrség is felhívta a figyelmet.

Az elmúlt időszakban nem igazán számoltunk be SMS-es csalásokról, de ez még nem jelenti azt, hogy teljesen megszűntek az ilyen átverések, mivel most is több forrásból fut be információ hozzánk egy újról. A beszámolók szerint a gyanútlan felhasználók SMS-ben kapnak egy üzenetet melyben azt írják, hogy:

Megérkezett a csomagja, kövesse nyomon itt (majd egy link ami egy weboldalra vezet)

Akik nem tapasztaltak a hasonló dolgokban egyből a linkre kattintanak, vagy csak kíváncsiságból mennek rá mert nem tudják, hogy milyen csomagról van szó. Ezt követően őket átirányítják egy honlapra, amin az egyik csomagküldő szolgálat webhelyének van álcázva. Ez után jön a kéretlen meglepetés, ugyanis egy kártevő települ a telefonra. Ami képes tömeges SMS küldésre, vagy akár a banki adatainkat is meg tudja szerezni, amennyiben telepítve van a telefonra bármilyen netbank applikáció.

Mindenképpen fontos kiemelni, hogy jelenleg még csak az Androidos eszközöket érinti a dolog. Azoknak akik belefutottak a csapdában ajánlatos repülő üzemmódba tenni telefonjukat, vagy eltávolíthatják a SIM kártyát, de jobb ha egyből egy gyári beállítások visszaállítását végzünk a készüléken, bár ezzel kapcsolatban még nem érkezett információ arra vonatkozóan, hogy ez megoldás lehet a problémára.