Újra támad egy SMS-es vírus, mutatjuk mire kell figyelni

android-virus-sms

Újra akcióban a vírus, ami többeket milliókkal károsított meg még az év elején. Mutatjuk melyik az SMS üzenetekre lesz ezentúl érdemes odafigyelni.

crypto50

Valószínűleg sokaknak ismerős még tavaszról a csomagküldős SMS-es vírus. A FluBot néven elhíresült kártevő májusi felbukkanását követően több hónapra eltűnt, de most újra előkertült, de már nem csomagot szeretne nekünk küldeni, hanem megvédeni egy telefonos vírustól. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet weboldalán látható információk szerint most is SMS üzenetben kapunk egy linket. Mely felett azt a szöveget olvashatjuk, hogy valaki megosztott felünk egy fotóalbumot vagy pedig azt, hogy új hangposta üzenetünk érkezett. A linkre lépve a következő kép fogad minket:

Itt angolul írja, hogy a telefon megfertőződött a FluBot vírussal, DE a következő linket le tudunk tölteni egy biztonsági frissítést. Az “Install security update” vagyis a biztonsági frissítést telepítését választva pont azt érjük el, hogy letöltjük a telefonunkra a kártevőt. Azoknak akik a fenti információk hiányában telepítették telefonjukra a FluBot-ot tudniuk kell, hogy a fertőzött telefonról több SMS-t is elküld más telefonszámokra. Valamint ha banki alkalmazás vagy kriptovalutákkal kapcsolatos applikáció elindítását észleli ellopja a bejelentkezési adatokat.

flubot-3

Azt érdemes megemlíteni, hogy ha a linkre rákattintunk valamint a biztonsági frissítésre az még nem jelenti azt, hogy megfertőződött a telefon. Mivel a biztonsági frissítés után a készülék jelzi, hogy egy ismeretlen forrástól származó applikációt szeretnének telepíteni a telefonra. Ha ezt engedélyezzük akkor fertőzzük meg a készüléket a malware-el.