Még az Apple A14-nél is jobb lehet a követező Exynos lapka

A Samsung nemrég piacra dobta az Exynos 2100-al szerelt Galaxy S21 mobilokat. A készülékeket már több helyen letesztelték és összemérték a Snapdragon 888-cal is. Nagyon erős lett az új Exynos chipset, de van amiben a Qulacomm csúcslapkája azért jobb nála. 

Bár az Exynos 2100 komoly teljesítménybeli előrelépést hozott az Exynos 990-hez képest, a chipset az elsődleges tesztek alapján valamivel gyengébb lett mint az új iPhone-okban található A14 Bionic. A CPU tesztek szerint egyébként az Exynos 2100 jobb a Snapdragon 888-nál, de GPU tekintetében alulmarad a Qualcomm újdonságával szemben.

Erre hosszútávon megoldás lehet a Samsung és az AMD kooperációja, aminek köszönhetően Radeon GPU-k kerülhetnek a Samsung mobilokba. Ha hihetünk a pletykáknak az év második felében jöhet az első ilyen Exynos lapka. Most viszont érkezett egy olyan hír is, hogy a Samsung nem csak új GPU-t pakolna ebbe a rendszerchipbe, hanem a CPU is jóval erősebb lenne, mint az Exynos 2100 esetében. Állítólag kimondottan az Apple A14 Bionic legyőzése lesz a célja a dél-koreai vállalatnak, de mást nem tudtunk meg a titokzatos rendszerchippel kapcsolatban. Mivel a forrás sem hivatalos érdemes egyelőre pletykaszinten kezelni ezt az információt.

Az viszont már borítékolható, hogy néhány hónapon belül érkezik az első AMD GPU-s Exynos rendszerchip, ami nyilvánvalóan elsőként egy csúcsmobilba kerül bele. Azt még nem tudni, hogy melyik készülékben találkozunk majd élősként vele, az év második felében várható a Note21 széria, a Galaxy Z Fold 3 és a Galaxy Z Flip is, közülük gyakorlatilag bármelyik szóba jöhet, de akár az is megeshet, hogy a Samsung mind a három modellbe belepakolja az új GPU-t és a titokzatos új lapkát.

Ezt olvastad már?

Hamarosan AMD Radeon GPU-val jönnek a Samsung mobilok

Galaxy S21 széria – megérkeztek a Samsung új csúcsmobiljai