Ezt tudja majd az Android 11

Nem nagyon húzta az időt a Google, mindenféle bejelentés nélkül elérhetővé tették az Android 11 legelső verzióját a Pixel mobilokra.


A névvel kapcsolatban sincs titkolózás, a számozási sorrendet követve Android 11-ként érkezik a következő verzió, az édességneveken már tavaly túltett a keresőóriás. A végleges kiadásra legalább fél évet biztosan várni kell, de a Courtsey Android Developers és a 9to5Google jóvoltából megtudtuk milyen újdonságokat hozhat az Android 11. Mivel ez az első verzió, nem jelenti azt, hogy a felsorolásban lévő funkciókat hiánytalanul megkapjuk, az sem kizárt, hogy az elkövetkezendő hónapokban újabbakkal bővül majd a “lista”.

Android 11 új funkciók:

  • Beépített képernyőrögzítő : Az Android 11 első fejlesztői kiadásában már benne van a képernyő-rögzítő. Némelyik gyártónál már találkozhattunk vele, sejthető volt, hogy előbb-utóbb gyárilag beleteszi a Google is.
  • Értesítési előzmények : Az alkalmazások értesítései könnyebben visszakövethetően lesznek, akár dátum és idő szerint is. Az értesítéseknél is tudunk közvetlenül válaszolni képpel az üzenetekre.
  • Sötét mód ütemezése : Az Android 10-el Google bevezette a rendszerszintű sötét módot, az Android 11-el pedig ütemezni is tudjuk majd ezt a funkciót.
  • Buborékok : Az Android 10-sel debütált, a Bubble szolgáltatás most már támogatni fogja a harmadik felek üzenetküldő alkalmazásait.
  • Alkalmazás-rögzítés: Az Android 11 az alkalmazás-rögzítési funkciót alapértelmezésben legfeljebb 4 alkalmazáshoz hozza vissza.
  • Értesítések némítása a videórögzítés közben : Az Android 11 lehetővé teszi az értesítések némítását a videórögzítés közben.
  • Egyszeri engedély : Dönthetünk úgy is, hogy egy alkalmazásnak csak egyszer adunk valamire engedélyt, ilyenkor legközelebbi indításkor újra meg kell majd adni a hozzáférést. Hasznos biztonsági funkció, de valószínűleg nem sokan használják majd.
  • A repülőgép üzemmód nem szakítja meg a Bluetooth kapcsolatot : az Android 11-nél, a Bluetooth bekapcsolva marad, ha a telefont repülőgép üzemmódba rakjuk.
  • Érintési érzékenység : az Android 11-nél növelni tudjuk majd a érintőképernyő érzékenységét.
  • Projekt Mainline : A Projekt Mainline lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az Android egyes részeit frissítsék a Play Áruházon keresztül. Az előzetes tervek alapján 22 modult tudunk majd külön-külön frissíteni.

Aki érez magában egy kis elhivatottságot és pont Pixel mobilja van, már ki tudja próbálni az Android 11-et, de nem árt vigyázni, mivel egy elég korai verzióról van szó biztosan rengeteg hiba van még a rendszerben.