Még nem kapott zöld utat a Huawei az Androidhoz

Hétvégén a G20 csúcstalálkozón Donald Trump váratlanul bejelentette, a Huawei elleni szankcióknak vége, újra engedélyezett az amerikai vállalatoknak, hogy kereskedjenek a kínai céggel.


A dolog azért nem ilyen egyszerű. A Huawei-nek meg kell várni még az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának jelzését, amiben hivatalosan is értesíti a kínai tech óriást, hogy a Google szolgáltatásait újra használhatják – írja a Reuters. Az amerikai elnök csak látszólag zárta le az ügyet, mint azóta kiderült még nem világos, hogy ez mit is jelent majd pontosan a Huawei számára. Trump nyilatkozatában arról beszélt, engedélyezi azoknak a termékeknek az exportját, amelyek széles körben elérhetőek és nem veszélyeztetik az USA nemzetbiztonságát.

A széles körben elérhető fogalmát nem igazán határolták be, ez nézőpont szempontjából bármi lehet. Azóta az is kiderült, hogy az amerikaiak nem teljesen veszik le a fekete listáról a Huawei-t, csak engedékenyebben állnak hozzájuk, mint az elmúlt időszakban. Valószínűleg a korábban hozott 90 napos határidő lejárta előtt minden tisztázódni fog. Ide értve az is, hogy az Android befér-e a széles körben elérhető termékek közé. A Huawei valószínűleg tovább fog dolgozni az Ark OS-en, még akkor is ha teljes hozzáférést kap az Androidhoz. Nincs kizárva, hogy a jövőben hasonló forgatókönyv fordul majd elő, és ekkor már egy olyan rendszer lehet a zsebükben amit akár a nemzetközi piacon is heteken belül be tudnak majd vetni.

A Huawei kereskedelmi partnerei lobbiztak a tilalom megszüntetésérét. Pár hét elteltével végre az amerikai kormány is belátta, hogy hosszútávon egy ilyen tilalom nem túl előnyös. Egyelőre nem tehet mást a Huawei mint vár a Kereskedelmi Minisztérium döntésére, amiben tisztázzák a hozzáférést az Android rendszerhez és a hozzá tartozó szolgáltatásokhoz. Valószínű nincs mitől tartani a Huawei tulajoknak, minden marad a régiben.