Megválhat a Mate és a P szériától a Huawei

Az USA szankciói rendesen keresztbe tettek a Huawei-nek, a kínai vállalat eladásai a globális piacon rendesen megcsappantak az elmúlt hónapokban. Ennek hatására megváltak a Honor brand-től és a Reuters szerint a sokak által kedvelt Mate és P szériákat is eladhatja a gyártó.

Néhány hónapja a Reuters hozta le elsőként a hírt, hogy a Huawei eladhatja a Honor brand-et. Akkor Huawei cáfoltaezt, de néhány hét múlva mégis új tulajdonosa lett a Honornak. Most a Reuters egy friss cikkében arról írnak, hogy a kínai vállalat tárgyalásokat folytat a Huawei P és a Mate sorozat eladásával kapcsolatban, ezt a Reuters két forrása is megerősítette. Egy sanghaji konzorcium lehet az új tulajdonos, ami főként a kínai állam által támogatott befektetőkből áll össze. A hírrel kapcsolatban természetesen a Huawei is megszólalt és elmondták, hogy nem terveznek kiszállni a csúcskategóriás okostelefonok piacáról, ezek csak rossz pletykák.

Egyelőre nehéz lenne megmondani mi az igazság, azt biztos, hogy a Huawei már dolgozik saját rendszerén, ami – ha minden igaz – az év második felében egy okostelefonon is bemutatkozhat. Azt viszont minden forrás egyöntetűen megerősítette, hogy ez egy belépő vagy középkategóriás eszköz lesz.

mate-40-pro-plus-cover

Hiába dolgozott keményen hónapokon keresztül a Huawei a HMS-en, a Google alkalmazások hiánya a nemzetközi piacon a felhasználók túlnyomó többsége számára még mindig fájó pont. Ugyan próbáltak alternatívákat kínálni, de olyan alkalmazásokat nehéz elhagyni amiket már évek óta használnak az emberek. Ha pedig manapság valaki nem elégedett a kínálattal keres egy másik gyártót ahol adott a Gmail, a Youtube, a Drive és a többi Google alkalmazás. Ezt tükrözik a Huawei eladási statisztikái is, amik arról árulkodnak, hogy saját hazájában még mindig jól teljesít a vállalat, de a nemzetközi piacon egyre nagyobbak a gondok. Kínában már évek óta tiltottak a különböző Google appok, ott észre sem vették a felhasználók, hogy valami változott.

Bár Kína a világ legnépesebb országa, de ott is elég nagy a verseny a gyártók között. Egy ilyen nagy cég pedig sokáig nem támaszkodhat egyetlen piacra. A HMS nyilván nem hozta azt amit vártak és most minden lehetőséget számításba vesznek. A Mate és a P széria eladása is csak egy opció a sok közül, konkrét eladási adatokat nem ismerünk, de sejthető, hogy a belépő és a középkategóriás mobilok jobban fogynak mint a csúcsmodellek, ebben az esetben pedig érthető a lépés.

A Reuters megemlíti, hogy a végleges döntés még nem született meg az eladásról, egyelőre csak a tárgyalások folynak. Valószínűleg néhány héten belül kiderül mi is az igazság. Hasonlóan a Honor-hoz, ha valóban új tulajdonos lenne, az USA szankciói nem vonatkoznának rá, így a Google Mobile Services is telepíthető lenne az érintett telefonokra.