Többfunkciós hátlapi érintőképernyőt kaphat a Mate 40 Pro

A P40 és P40 Pro bemutatója után a Huawei a Mate 40 szériára fog fókuszálni. Elvétve már lehetett hallani a Mate 40 Pro-ról, de ezek elég korai pletykák voltak, nyilván több hónappal a hivatalos bemutató előtt nem lehet semmi biztosat mondani. 


Nemrég egy érdekes szabadalmat nyújtott be a Huawei a Szellemi Tulajdon Világszervezethez, ami akár az ősszel érkező Mate 40 mobilok egyikében vissza is köszönhet. Meglehetősen figyelemre méltó a koncepció, a hátlapi kamerarendszer köré kerülne egy gyűrű formájú kijelző, aminek több funkciója is lenne. Elég részletes vázlatokról van szó, és több képen is szemléltetik a dolgot, de a hozzájuk tartozó leírás is igencsak átfogó lett. Konkrétan nem említik sehol, hogy a Mate 40 Pro kapja meg ezt a technológiát, de a kör alakú kameraszigetből erre lehet következtetni. Persze egy szabadalom nem garancia arra, hogy valaha találkozunk ezzel a megoldással.

A szabadalmi bejegyzés alapján ez a gyűrű több beállításhoz is gyors elérést biztosítana, képes megjeleníteni az üzeneteket és a különböző értesítéseket, lehetne vele szabályozni a hangerőt, hívást fogadni vagy éppen nagyítani a kamera alkalmazásban. Ezen felül persze lesz még számos más szerepe is, ez csak néhány a sok közül. A vezérlés úgy működne mint egy normál érintőképernyő esetében, tapintó és csúsztató mozdulatokkal.

A csatolt dokumentáció arra utal, hogy a Huawei már fejleszti ezt a technológiát, a kérdés persze csak az mennyire lesz életképes a dolog. Így elsőre elég érdekes elképzelésnek tűnik, hogy egy kisebb kijelzőt használjuk a nagy helyett úgy, hogy azt nem minden esetben látjuk. Ettől függetlenül persze az irány nem rossz. A másik, hogy egy újabb felület kerül a telefonra amit óvni kell majd a karcoltól vagy a sérüléstől, ami nem feltétlen jó.

A Mate 40 és Mate 40 Pro bemutatója szeptember/október környékén esedékes, meglátjuk mi sül majd ki a fent látottakból, hivatalos megerősítés még nem jött, benne van a pakliban az is, hogy nem lesz semmi a dologból.