Új zsarolóvírus terjed az Androidos mobilokon

Az elmúlt napokban világszerte minden a koronavírusról szól, ezt rengetegen megpróbálják kihasználni, anyagi haszonszerzés céljából. Valószínűleg nem ez az első ilyen próbálkozás és nem is az utolsó, most egy Androidos alkalmazásról derült ki, hogy érdemes messziről elkerülni.


COVID19 Tracker egy ártalmatlan applikációnak álcázza magát, a felhasználóknak azt ígérik a fejlesztők, hogy egyszerűen nyomon követhetik a koronavírus terjedését. A jelenlegi helyzetben egyértelmű, hogy nem csak a TV-ből vagy a különböző hírportálokon megtalálható cikkekből igyekeznek új információkat gyűjteni az emberek. Egy ilyen szoftver pedig praktikus lehet mindenkinek. Pont emiatt érdemes óvatosnak lenni, mert a csalók ezt használják ki. Egy amerikai kiberbiztonsági cég, a DomainTools szakértői viszont figyelmeztetnek, hogy a COVID19 Tracker valójában ransomware vagyis egy zsarolóvírus.

A telepítést követően egy rakat engedélyt kér a készülék tulajdonosától, majd miután ezeket megkapta, az általa generált jelszóval lezárja a mobilt. Nem enged hozzáférni a telefonhoz és a rajta található adatokhoz, csak akkor ha bitcoinban vagy valamilyen más kriptovalutában kifizettük a 100 dolláros “váltságdíjat”. Ha 48 órán belül nem fizet a tulajdonos minden adat törlődik az eszközről. Jó hír, hogy a Play Áruházban nincs fent az app, letölteni egy weboldalról lehet.

Ez is azt bizonyítja, hogy a kétes hírű oldalakat ajánlott elkerülni, csak hivatalos forrásból érdemes letölteni a játékokat és különböző programokat. Bár több alkalmazásbolt is van jelenleg a piacon, de mind közül talán a legbiztonságosabb a Play Áruház. A Google folyamatosan ellenőrzi az oda feltöltött tartalmakat, de néha itt is lehet malware-be botlani.

Ha esetleg lenne olyan, aki véletlenül leszedte az alkalmazást, a 4865083501 számsor beírását követően fizetés nélkül is újra tudja használni a mobilját. A koronavírus terjedését pedig a legegyszerűbb ezen a folyamatosan frissülő térképen követni, nem kell letölteni semmit és teljesen biztonságos. Az oldal mondjuk nem igazán mobilbarát, számítógépről vagy tabletről jobban átlátható.