4 nm-es lapkát mutathat be a MediaTek Májusban

A processzor gyártás tekintetében folyamatos a verseny a processzorgyártók körében. A MediaTek a csúcsra tör és idén elsőként mutatna be a következő hónapban egy új csíkszélességen gyártott lapkakészletet.

Tavaly a MediaTek vált a legnagyobb chipgyártójává a Qualcomm és a Samsung előtt. Tovább szeretné szilárdítani a pozícióját, mégpedig egy olyan csíkszélességen gyártott lapkakészlettel, amit egyik gyártó sem mutatott még be. Ez a 4nm-es gyártási eljárás. Jelenleg a cég 6 nm-es gyártási technológiát használ. A másik két nagy gyártó a Samsung és a Qualcomm 5nm-es processzorokat gyárt jelenleg. A MediaTek a cég döntése alapján kihagyhatja ezt a csíkszélességet így próbálva versenyelőnyt szerezni. A tömeggyártást a 2021-es évre tervezik. Több kínai gyártó, az Oppo, Vivo, Xiaomi már megrendeléseket is adott le az új termékekre.

Ez egy jó húzás lehet a MediaTek részéről, hiszen nagy eséllyel tudná növelni piaci szilárdságát. Ennek csak az a hátránya, hogy a gyártási költség egy lapkakészletre lebontva, csaknem a duplája a jelenlegi csúcs 5nm-es processzoroknak. Az 5nm-es chip-ek gyártása egységenként 30-35 dollár körül alakul, míg az új 4nm-es eljárásnak 80 dollár lehet majd. Ezzel valószínűsíthető, hogy csak a felső prémium szegmensben szereplő készülékekben fog szerepelni az új lapkakészlet. Mindezek persze még nem hivatalos információk. Ezek majd a bemutató esetén fognak hitelessé válni.

Forrás