Egyelőre tehetetlen a Google a Joker Malware-el szemben

Évek óta jelen vannak az Androidos malware-ek a piacon és a Google úgy tűnik egyelőre szélmalomharcot vív ellenük. Ezeket a kártevőket készítő hackerek mindig úgy csűrik csavarják a dolgot, hogy átjussanak a rostán a szoftvereik, és csak később lehessen kiszúrni őket. 

Minden fronton fenyegetést jelentenek a különböző vírusok az okostelefonokra. A legegyszerűbb kártevők a készülék rendszerének stabilitását veszélyezitek, de vannak komolyabbak is, amik személyes adatokat, jelszavakat lopnak vagy bankszámla egyenlegünket környékezik meg. Egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak a malware-ek fejlesztői, hogy a Google még nehezebben szűrje ki a veszélyes appokat. Ennél fogva a keresőóriás egyszerűen képtelen bizonyos fenyegetéseket kiszorítani a Play Áruházból, ilyen a Joker névre keresztelt malware is, aminek hónapról-hónapra felbukkan egy újabb, tovább fejlesztett változata a Google alkalmazásboltjában. A Check Point legfrissebb jelentése kimutatja, hogy a Joker jelenleg az egyik legjobban elterjedt vírus Androidos vonalon. A közelmúltban 11 alkalmazásban akadtak a nyomára és a világ minden pontján ott van.

A kutatók megjegyzik, hogy a Joker-t fejlesztő hackerek elég aktívak és valószínűleg nem fognak leállni, mivel már többször sikerül nekik átjutni a Google ellenőrzőrendszerén, majd ezt követően a fertőzött alkalmazásaik több milliós letöltési számot generáltak. Valószínűleg -akárcsak korábban- meglehetősen széles körben próbálják majd meg terjeszteni a kártevőt. Korábban képtömörítő alkalmazásban, játékokban, memória kezelő szoftverben, relaxációs appban és még virág témájú háttérkép gyűjteményes programban is találkozhattunk vele.

Mivel gyakorlatilag bárhol ott lehet, egyelőre csak annyit lehet tenni, hogy alkalmanként ellenőrizzük bank- és hitelkártya számláinkat és ha olyan vásárlásra bukkanunk, ami nem mi kezdeményeztünk, a Play Áruházon keresztül azonnal felmondjuk a szolgáltatást és jelentjük Google-nek a történteket. Hasonló az eljárás akkor is ha valamilyen gyanús szoftverre bukkanunk és bizonyos esetekben a vírusirtó szoftverek is jól jöhetnek.