Fontos változás jöhet az Android 14-el

BRAZIL - 2021/05/11: In this photo illustration the Android logo seen displayed on a smartphone screen. (Photo Illustration by Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Az idei évben minden bizonnyal bemutatkozhat majd az Android 14-es verzió, amiről a napokban néhány szivárgás ütötte fel a fejét. Mutatjuk, hogy mit tudunk eddig.

Az Android 13-as rendszer tavaly az év második felében került először bevezetésre, ami több újítást is hozott magával, mindamellett, hogy egyes termékekre, soha nem látott gyorsasággal érkezett meg az új rendszer.

Ilyenek a Samsung készülékei is, ahol a frissítés telepítése után érezhetően gördülékenyebb a rendszer, ami a mindennapi használatot jobbá teheti.

A Google egyre jobban figyel arra, hogy a rendszer biztonságos legyen és már-már ki lehet jelenteni, hogy hasonló szinten van az Apple zárt rendszerével, ami számos erőfeszítésnek a gyümölcse.

Persze itt is figyelembe kell venni, hogy a biztonság mértéke gyártónként eltérhet Android-os fronton is, hiszen például a Samsungnak ott van a Knox biztonsági rendszer, ami igencsak jelentős szereppel bír.

Úgy tűnik, hogy az Android 14-es rendszerrel a Google tovább erősítheti a biztonsági szabályokat, ugyanis egy olyan intézkedést vezethet be, ami megakadályozza azoknak az alkalmazásoknak a telepítését, amik régebbi verzióval rendelkeznek és nem a legújabb rendszerfrissítést célozzák meg.

Jelenleg lehetőség van arra, hogy telepítsünk régebbi szoftvereket, valamint arra is, hogy a már régen telepített alkalmazásokat újra használjuk, viszont a Play Áruházba újonnan felkerülő alkalmazásoknak Android 12-őt kell megcélozniuk. Minden bizonnyal, ha ezek a lehetőségek megszűnnek véletlenül sem lehet majd nem biztonságos alkalmazásokat telepíteni a készülékekre.


Forrás