Hogyan töltsük a laptopunkat: A-Z-ig!

Sorba vesszük mindazt, ami biztos alapot nyújt a laptop töltésekor!

 

A töltő legyen nálunk: 

 

Ez elég egyszerű dolognak tűnik de hordozható gépek esetén nem mindig automatikus, hogy mindenhol van egy extra töltő, ezért vigyük magunkkal a saját töltőnket, az a biztos. – A töltőt úgy tároljuk, hogy ne törjük meg a kábelt, mert ilyenkor sok esetben egy teljesen új töltőt kell beszerezni helyette.

Ami az egyik legfontosabb az az, hogy ha tehetjük akkor mindig a laptophoz mellékelt töltőt használjuk, akkor is ha adott esetben kényelmetlen vagy kevésbé praktikus a cipelése, mert a töltőt kifejezetten annak a modellnek gyártották.

A vész esetén ha nincs más kéznél akkor lehet használni erősebb vagy gyengébb töltőket pl az Apple laptopoknál, mert adott szériák ugyanazt a töltő bemenetet használják így a 30W-ot igénylő gépet is lehet 150W-al tölteni, de nem rendszeresen, mert nem arra találták ki, hogy összevissza töltsük vele a gépeket és az Apple töltői amúgy sem foglalnak sok helyet és könnyűek is, tehát ebben az esetben kis odafigyeléssel a laptop mellé berakhatjuk a töltőjét is de ez a többi márka esetén is igaz.

A töltés:

A töltési ciklus: 1 teljes töltési ciklusnak azt nevezzük, amikor 100%-nyi töltés kap az akksi pl ha 30%-ról töltjük 70%-ra akkor az 40%, ahogy mellékelt ábra is mutatja lent.

A töltés idejéről nagyon sok városi legenda és tévhit kering folyamatosan a mai napig, mit, hogy mennyit hány százaléknál tegyük fel töltőre a gépet vagy hogy mikor húzzuk le, egyáltalán levegyük-e a töltőt ha a gépet csak otthon használjuk és így tovább:

  1. Alapesetben ha a gépünk töltöttsége 20% körül mozog akkor nyugodtan töltsük a gépet, ez alól kivétel pl ha tudjuk, hogy házon kívül szeretnénk a gépet használni és nem szeretnénk töltőt vinni akkor 70%-ról is mehet fel 100% ig.
  2. Ne tartsuk folyamatosan töltőn egy helybena laptopunk, mert nem tesz jót ha a töltési időn túl is feszültség alatt tartjuk az akkumulátort hosszabb ideig.
  3. Ne merítsük le ha tehetjük teljesen az akksit, mert a teljes merülés sem tesz jót az akkumulátornak.

Sem a túl kis és túl nagy feszültség sem jó, kivételek lesznek de figyeljünk arra, hogy ha szól a rendszer, hogy töltsük a gépünket akkor egy pár percen belül tényleg töltsük, hogy elkerüljük a mély merülést és az ebből induló károkat. – A mély merülés azt jelenti, hogy töltés esetén nem azonnal, hanem hosszú percek után vagy egyáltalán nem kapcsol be a gép a gyári töltővel, ilyenkor legalább kétszer akkora feszültség szükséges ha még nem ment teljesen tönkre az akksi.

A töltő morze:

A gépünket vagy töltsük vagy ne, de tapasztalat ha elkezdtük tölteni és valamiért lekell húzzuk a töltőről az még nem gond utána folytathatjuk a töltést de ha 5 percig legalább nem tudjuk tölteni akkor inkább ne tegyük, mert a folyamatos feszültség váltás is rövidíti az akksi élettartamát.

Tehát kitárgyaltuk, hogy legyen nálunk töltő ha tehetjük és azt is, hogy csak indokolt esetben töltsük gyengébb vagy erősebb töltővel a gépet és hogy csak a töltés idejére hagyjuk rajta a töltőt és kerüljük a mélymerülést és a túltöltöttséget is.

Fontos: Régi modellek esetében ha az idei 2024-es évhez viszonyítunk akkor 2018-nál régebbi gépek esetén fel kell arra készülni, hogy ha aktuális az akku csere nem biztos, hogy ugyanazt a teljesítményt várhatjuk 6 év távlatából hiába ugyanaz a típus, ezért mindenképp ajánlott utána járni hivatalos vagy általunk megbízhatónak gondolt szervizben, hogy megéri-e egyáltalán vagy 1-3 éves távon.

A telefonokra most nem tértünk ki de az alapok ott is alkalmazhatóak! Egyes telefonokhoz a gyártó nem mellékel töltőfejet, ami nem jó viszont engedjük meg magunknak, hogy gyári vagy hitelesített jő minőségű töltőt vegyünk, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket!

 

Az első részt ide kattintva, a második részt pedig ide kattintva lehet olvasni!

MEGOSZTÁS