Kiirthatatlan vírus fertőzi az Androidos mobilokat

Kiberbiztonsági cégek egy új, törölhetetlen Androidos vírusra figyelmeztetnek. Az xHelper nevű kártevő az elmúlt hat hónapban legalább 45 ezer készüléket fertőzhetett meg, és a vírus még a gyári beállítások visszaállítása után is újra telepíti magát.

Az elsőként májusban felbukkant xHelpert, a MalwareBytes és a Symantec is vizsgálta már, de eredete még nem tisztázott. A MalwareBytes úgy gondolja apró, jelentéktelen játékoldalak bírják rá valahogy a felhasználókat, hogy telepítsék az ismeretlen forrásból származó fertőzött appokat. Naponta átlagosan 131 új eszközre kerül rá a malware, ami innentől kezdve képes saját magát futtatni, további kártékony alkalmazásokat letölteni és hirdetéseket megjeleníteni a fertőzött készüléken.

Az egyik legnagyobb gond, hogy folyamatosan fejlődik, mivel más kártevők telepítésére is képes, ezért a szakértők szerint különösen veszélyes. Főként indiai, amerikai és orosz felhasználókat fertőz meg, persze ez nem jelenti azt, hogy más országokban ne lehetne találkozni vele. Az első felbukkanása óta eltelt pár hónap leforgása alatt a 10 leggyakrabban észlelt Androidos kártevő közé került.

Egyelőre csak egy mód létezik az xHelper elkerülésére, ha megbízható alkalmazásboltokból telepítjük az applikációkat, az ismeretlen oldalakat érdemes elkerülni. Persze a Play Áruházba is került már jó néhány fertőzött app, de az xHelper felbukkanásának ott minimális az esélye. Aki valahogy összeszedte az xHelpert, jelenleg nem sokat tehet, törölni nem igazán lehet és a gyári adatok visszaállítása sem segít.