Bivalyerős lesz a Mate 40 mobilokra kerülő új Kirin lapka

A Huawei-nél már bevett szokás, hogy a legújabb felsőkategóriás rendszerchipet minden évben az aktuális Mate széria tagjai kapják meg. Tavaly a Mate 30 és Mate 30 Pro a Kirin 990-el, illetve Kirin 990 5G-vel jött, idén a Mate 40 sorozat a Kirin 1020-at kaphatja a motorháztető alá.


A megnevezés még nincs kőbe vésve, hiszen ha a számozást követjük akkor a Kirin 1000 a soros. Végül is mindegy mi lesz az új HiSilicon lapka neve, az garantált, hogy teljesítményben túlszárnyalja majd elődjét és jóval kevesebb energiát is fogyaszt nála. A TSMC már régóta dolgozik az 5 nanométeres gyártástechnológián, és ha minden igaz szeptemberben láthatjuk is ennek a gyümölcsét, amit első körben a Huawei és az Apple fog alkalmazni.

Az új iPhone-okban lévő Apple A14 Bionic chipset 5 nanométeres node-on készül, akárcsak a Kirin 1020. Az új generációs gyártástechnológia az előzetes számítások szerint 15 százalékos teljesítménynövekedést, és 30 százalékos fogyasztáscsökkenést hozhat a korábbi 7 nanométeres chipekhez képest. Ez még önmagában nem lenne nagy durranás, de a Kirin 1020 teljesen új processzormagokat használ majd.

A Snapdragon 865-ben lévő Cortex-A77 helyett Cortex-A78 magok kerülnek a Kirin 1020-ba, így összességében akár 50 százalékkal nagyobb teljesítményre lehet majd képes mint elődje. Természetesen az 5G modem sem fog hiányozni, úgy tudni ezúttal már integrálva lesz a rendszerchipbe, tehát szimplán csak 4G-s variáns már nem lesz egyik Mate 40 mobilból sem. Ha a tavalyi forgatókönyvet vesszük alapul akkor a Mate 40 széria bemutatója szeptemberben várható. Addig azért még érkezik bőven okostelefon a Huawei-től, például a sokak által várt P40 és P40 Pro, március 26-án.