Megjelent a Huawei Mate X, de már el is fogyott

Amikor februárban a Huawei bemutatta a Mate X-et valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy egészen novemberig kell majd rá várnunk. Ez részben a Galaxy Fold-nak is köszönhető, mivel a kínai cég nem szerette volna, hogy ha valami apróság miatt ők is úgy járnánk, mint a Samsung a Fold-dal.


Az elmúlt hónapok alatt a Huawei több apró módosítást is végrehajtatott a készüléken és a végtelenségig tesztelték, így elvileg nem találkozhatnak a felhasználók hibával. Persze ez azért még nem garancia semmire. Az értékesítés első körben Kínában vette kezdetét ott 16 999 jüant, átszámítva közel 735 ezer forintot kértek a különleges masináért.

Brutális drága, de eszméletlen jó lett a Mate X

Október 23-án volt egy előregisztráció, akik akkor jelezték vásárlási szándékukat ők juthattak hozzá most a Mate X-hez. Úgy tűnik viszont a Huawei alábecsülte a keresletet, vagy csak egyszerűen nem tudtak nagyobb darabszámot leszállítani, mert mindössze egy perc kellett ahhoz, hogy a magas ár ellenére elfogyjon az első készlet.

A kínai cég első hajlítható mobilja a nemzetközi piacon is hamarosan meg fog jelenni, de várhatóan valamivel vaskosabb árcédulával. Dizájnban teljesen más a Mate X a Samsung megoldásához képest, a készüléknek egy kijelzője van ez egy 8 hüvelykes, 2200 x 2480 pixel felbontású képernyő, ha az eszközt összecsukjuk akkor az előlapra és a hátlapra is kapunk egy-egy kijelzőt, ezeket egyaránt lehet használni.

A burkolat alatt a Huawei tavalyi csúcslapkája a Kirin 980 dolgozik, jöttek olyan hírek is, hogy kárpótlásul a csúszás miatt belepakolják a szeptember elején bemutatott Kirin 990-et, de végül ebből nem lett semmi. A Balong 5000 modemnek köszönhetően ettől függetlenül 5G támogatás azért van. A belső memória mérete 8 GB, tárhelyből pedig 512 GB-ot kapunk, de ha valakinek ez nem lenne elég, nano memória kártyával tud még bővíteni. A Mate X energiaellátásáról egy 4500 milliamperórás akkumulátor gondoskodik, a telep támogatja az 55 wattos SuperCharge töltést, aminek köszönhetően, a hivatalos közlemény szerint 30 perc alatt 85 százalékos töltöttséget lehet elérni.

A kamerarendszer 40 megapixeles széles látószögű főmodulból, 16 megapixeles ultraszéles látószögű egységből és egy 8 megapixeles telefontó szenzorból áll, de kapunk még egy ToF érzékelőt is. Kínába november 22-én jön a következő szállítmány a Mate X-ből, azt, hogy Európa, vagy esetleg mi mikor kerülünk sorra még nem tudni.

Ez is érdekelhet: Nincs most menőbb telefon a Motorola Razr 2019-nél