Nagy változást hozhat a Huawei P50 széria

Nagyon úgy fest, hogy a közeljövőben a Huawei nem fog saját tervezésű rendszerchipet piacra dobni a TSMC közreműködésével. Ha az USA kormánya szeptemberben máshogy nem dönt, a kínai cég kénytelen lesz másik gyártó után nézni.

Az USA kontra Huawei ügy valószínűleg mindenki számára ismerős. Az előző hónapban kiderült, hogy az amerikaiak legalább 2021 májusáig tiltólistán hagynák a Huawei-t és tovább szigorítanának a szankciókon. A tervek szerint az olyan cégek, amik valamilyen amerikai technológiát vagy szabadalmat használnak a gyártás során nem üzletelhetnek a Huawei-jel, teljesen függetlenül attól, hol folyik a előállítás vagy milyen székhelyű a vállalat.

Ez így már érinti a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company-t (TSMC) is, eddig gond nélkül készülhettek a Kirin lapkák a Huawei-nek, de pár hónapon belül kénytelen lesz leállítani a TSMC a gyártást. A Huawei most megpróbál bespájzolni azokból a rendszerchipekből, amiket nem érint a tiltás, de ezt a dolgot nem lehet a végtelenségig húzni, hiszen korábbi lapkával nem jöhetnek az új készülékek.Huawei_P50_Kirin_1000_cover

Úgy tudni a Mate 40 mobilokba szánt Kirin 1000-et még biztosítja a TSMC a Huawei számára. Elvileg ugyanez a chipset kerülne a Huawei P50 sorozatba is, de az ellátási lánc egyik tagja szerint, a szűkös készlet miatt, nem HiSilicon által tervezett SoC-t találunk majd a P széria legújabb tagjaiban. Ha hihetünk a forrásnak, egy harmadik fél készítheti a következő évben megjelenő Huawei csúcsmobilok rendszerchipjeit. Az nem derült ki melyik ez a gyártó, csupán annyi, hogy 5 nanométeres node-on készült SoC-ról van szó. A Huawei P50 és P50 Pro lehet tehát a két első csúcsmobil, amikben már nem Kirin lapka dorombol majd.huawei-p40-prop-5

Jelenleg nagyon kevés cég dolgozik 5 nanométeres technológiával ezen a területen, leginkább a MediaTek jöhet szóba, talán nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban több Huawei mobil is jött Dimensity chipset-tel. Figyelembe véve, hogy a forrás nem hivatalos, egyelőre érdemes pletykaszinten kezelni a fenti sorokat, de az biztos, hogy a Huawei-nek hamarosan lépnie kell, mert a TSMC nem gyárthat a nekik.