Nagyon vigyázz, új vírusos levél terjeng

A különböző malware-es csalások úgy tűnik fénykorukat élik, a napokban írtunk egy sms-ben terjedő vírusról, most pedig egy elég jól álcázott levelet kaptunk e-mail címünkre a Magyar Posta nevében, amiben szintén egy linkre kellene kattintani. 

Reggel jött egy üzenet e-mail címünkre a “Magyar Postától” amiben jelzik, hogy a rendelt csomagunk a holnapi napon kerül kiszállításra, a szállítással kapcsolatos további információkért pedig egy linkre kellene kattintani. Mint látjátok, két kép is van a levélben, ami a Postához köthető, így már sokan bedőlnének egy ilyen üzenetnek. A megfogalmazás nem túl hivatalos, amiből lehet sejteni, hogy a levélnek nem biztos, hogy az a feladója, akinek mondja (ez esetben írja) magát. Mivel nem várunk semmilyen küldeményt a Postától sanszosnak gondoltuk, hogy valami csalásról lehet szó. A legtöbb e-mail applikációban utána lehet járni, hogy pontosan milyen címről küldtek nekünk levelet, ez az üzenet a enquiryhp@thinkone.com.sg címről érkezett, aminek garantáltan semmi köze nincs a Magyar Postához.

Azt meg sem néztük, hogy a linkre kattintva milyen oldalra navigálnának bennünket, hiszen bizonyos esetekben akár már így is kerülhet valamiféle kártevő a készülékre. Nincs kizárva az sem, hogy valamilyen applikáció letöltését ajánlaná fel az a weboldal, ami a linkre való kattintás után bejön. Az ilyeneket semmiképp sem szabad letölteni és telepíteni, mert szinte borítékolható, hogy valamilyen malware vagy adathalász szoftver kerül a készülékre. Innentől kezdve az app fejlesztői banki adatainkhoz, kriptovaluta pénztárcáinkhoz is hozzáférhetnek és máris ugrott a megtakarítás, amit évek óta gyűjtöget az ember.

A neten rákeresve találtunk egy októberi cikket a Magyar Posta hivatalos weboldalán, amiben egy olyan e-mail-re figyelmeztetik az ügyfeleket, ami a Posta arculati elemeit felhasználva próbálja meg átverni a gyanútlan áldozatokat. Ott azt írják, hogy küldemény azonosító is található az ilyen üzenetekben, ebben láthatóan nincs, tehát lehet, hogy egy teljesen új csalásról van szó. Kitérnek arra is, hogy a kártékony kód átveszi az irányítást a számítógép vagy az okostelefon felett és személyes adatokat is gyűjt. Valószínűleg valami hasonló dolog történne ez esetben is, ha megnyitnánk a linket, ezért nem is kísérleteztünk vele.

A hasonló üzenetekre, e-mailekre nagyon figyelni kell. Ismeretlen feladótól származó linkeket soha nem szabad megnyitni. Sajnos ezt sokan nem tudják és bedőlnek az ilyen csalásoknak.

Ez is érdekelhet:

Mostantól még jobban kell vigyázni a csomagküldő sms-es vírussal

Minden, amit a csomagküldős SMS-ekkel terjedő vírusról tudni kell

Nagyon furcsa jelenetet szúrtak ki a Google Térképen