19 applikáció amit érdemes messziről elkerülni ha Androidos mobilod van

A malware-ek és a különböző adathalász applikációk mellett szépen terjednek a fleeceware appok is, amik akár több tízezer forinttal is lehúzhatják a gyanútlan felhasználókat.


A fleeceware appok az elmúlt néhány hónapban kezdtek elterjedni, működésük nincs túlbonyolítva, csupán ingyenes vagy sokkal olcsóbb alkalmazásokban is elérhető szolgáltatásokért jóval magasabb összeget vonnak le a kártyánkról. Akár az is előfordulhat, hogy több tízezer forinttól szabadítanak meg bennünket azok a hackerek, akik ezeket a szoftvereket létrehozzák. Nem adathalász támadásról van szó, mivel a felhasználó maga ad engedélyt arra, hogy levonjanak egy adott összeget a kártyájáról, csak ez végül jóval magasabb lesz, mint amit az elején feltüntet az applikáció. Ehhez természetesen az is kell, hogy a jóhiszemű telefon tulajdonosok kártyaadatai meg legyenek adva a regisztráció során. Amint letelt az ingyenes próbaidőszak elindul a lehúzás, ami egyeseknek nagyon sokba kerülhet. Hiába távolítjuk el az alkalmazást a készülékünkről az még nem megoldás, mert a Play Áruházból is törölni kell az előfizetést.

Az egyik brit IT biztonsági cég a Shopos, a napokban tette közzé kutatását, ami szerint a Google egyelőre nem sokat tud tenni azért, hogy a fleeceware appok eltűnjenek a Play Áruházból. Valamikor 2019 szeptemberében fedezték fel az első ilyen szoftvereket, ezeket jelezte is a Shopos a Google-nek, és a keresőóriás el is távolította őket. Azóta több mint húsz új hasonló alkalmazást fedeztek fel, melyeket közel 600 milliószor telepítettek. Persze a Google-nek sincs könnyű dolga, mivel a fleeceware appok fejlesztő borotvaélen egyensúlyoznak, hogy elkerüljék az app-áruházak szabályainak megsértését, így elég nehéz kiszűrni őket.

Felhívva a figyelmet a veszélyre, a Shopos közzétette azoknak az alkalmazásoknak a listáját, melyekről mostanában kiderült, hogy fleeceware appok, ezek a következők: Astrofun, Easysnap, VCUT, Face X Play, Fortunemirror, Filmigo, GO Keyboard, GO Keyboard Lite, GO SMS Pro, GO Recorder, GO Security, Z Camera, Master Recorder, S Photo Editor, Wonder Video Clipvue, Filmix, Photo Recovery & Video Recovery, ScreenRecorder, V Recorder.

A legegyszerűbb módszer a fleeceware, malware és különböző adathalász appok elkerülésére még mindig az, ha nem szedünk le mindenféle ismeretlen fejlesztőktől származó szoftvereket a készülékünkre, vagy a telepítés előtt kicsit utána járunk a szóban forgó applikációnak, ehhez az esetek többségében már elég a hozzászólásokat elolvasni.